Societat

Aprenents de mare

La Fundació Maria Raventós guanya el premi La Caixa a la innovació i la transformació social

La Residència Maternal Santa Eulàlia rep mares en situació de risc d'exclusió

“Ajudemperquè agafin autonomia en fer coses del dia a dia, com anar al metge o a comprar”

Mares de 14 a 40 anys soles, amb infants menors de tres anys i que es troben amb dificultats socials, personals i econòmiques. Aquest és el perfil de les dones que viuen a la Residència Maternal Santa Eulàlia, un servei residencial d'acció socioeducativa que ofereix la Fundació Maria Raventós, la qual va rebre ahir el premi de La Caixa a la innovació i la transformació social.

El projecte de la Maternal “és el pal de paller de la fundació”, explica la directora, Remei Laguarda. La seva finalitat és acompanyar les mares i que aconsegueixin el màxim grau d'autonomia possible per poder emancipar-se. “No és tan educar sinó reeducar les mares perquè tenen moltes coses mal apreses”, explica Laguarda. Moltes d'elles vénen de situacions personals d'exclusió social, problemes familiars, de parella o econòmics.

L'estada a la residència està marcada per l'edat de l'infant, ja que quan superen els 3 anys s'han d'emancipar o tornar amb la família. Des de la fundació fan un treball personal ajudant-les perquè aprenguin a viure soles i a fer-se càrrec dels seus fills. Treballen els àmbits del dia a dia, com ara anar al metge soles, anar a comprar o a cuinar de manera saludable. Les mares que arriben a la Maternal vénen a través dels serveis socials, d'altres entitats, de la direcció general d'Atenció a la Infància o per elles mateixes. La fundació els ofereix oportunitats per aprendre els aspectes quotidians, com ara el taller de les emocions o el d'anar al parc: “Sembla molt fàcil però és complicat, quan no ens deixem la jaqueta del nen ens deixem l'aigua o el berenar, han d'adquirir hàbits”. Diverses educadores socials treballen diàriament amb les mares acompanyant-les, sobretot, en els aspectes maternoinfantils i fent diferents tallers de competències maternals. Segueixen un horari diari marcat per les necessitats dels infants; per exemple, les mares saben que a les 6 de la tarda han de ser a la residència per banyar els seus fills amb l'ajuda de les educadores. La resta del dia està marcat per les activitats o tallers organitzats, la formació de les mares, si en fan, l'atenció als fills, les compres o els tràmits personals (buscar feina, anar al psicòleg, serveis socials...).

La Residència consta d'una planta on hi ha les habitacions individuals, totes elles amb un bressol, per a les mares adultes, i una altra planta per a les menors. També disposen d'una cuina on fan els àpats totes juntes, uns banys amb banyeres per als infants i diverses sales comunes per poder fer vida social, ja que dintre l'edifici no pot entrar ningú extern si no són familiars amb permís de visita.

Al mateix edifici hi ha l'escola bressol, un altre projecte de la Fundació Maria Raventós que ofereix atenció de guarderia als infants de 0 a 3 anys de les mares de la Maternal. Actualment ofereix unes 50 places, i també s'hi acullen infants del barri de Sarrià-Sant Gervasi externs a la residència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia