Societat

Es localitza el focus infecciós del brot de legionel·losi de Sabadell en una empresa metal·lúrgica

Sis persones van morir pel brot d'aquest bacteri el passat mes de setembre

Salut obre tres expedients sancionadors a dues empreses del metall i una altra de químiques

El Departament de Salut ha trobat en l'empresa de metal·lúrgia de Sabadell, Suñer SA, el focus d'infecció que va provocar el brot de legionel·la el passat mes de setembre, amb sis morts. A més d'identificar a aquesta companyia com la “responsable epidemiològica” de l'origen del brot, el departament també ha obert expedient a una altra empresa de Sabadell, Tratamientos Térmicos Carreras, i una química de Barberà del Vallès, Traquisa, per defectes en el manteniment i neteja de les seves instal·lacions, ja que tenien el bacteri causant de la legionel·losi. La investigació no descarta, però, que el brot pugui tenir un segon origen.

El brot es va fer públic el 15 de setembre, quan ja hi havia 14 malalts, i va afectar un total de 38 persones, d'entre 45 i 94 anys, 24 homes i 14 dones. Tots sis morts tenien alguna malaltia prèvia o un factor de risc associat a la pneumònia.

A més, la mateixa empresa metal·lúrgica hauria causat un brot al juliol amb set afectats i un mort. Durant el mes d'agost va aturar l'activitat, cosa que va afavorir que l'aigua s'estanqués, i quan es va tornar a posar en marxa la instal·lació infectada va escampar el bacteri a l'aire durant dies. L'alta humitat, un 10% superior a la d'anys anteriors, i l'absència de vent, van afavorir l'expansió del bacteri.

Sanció de 600.000 euros

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha assegurat que s'ha pogut localitzar mitjançant el creuament d'informació en tres camps: l'epidemiològica, l'ambiental i la microbiològica. Així, una vegada que s'identifica la localització dels malalts amb els focus sospitosos, s'observa la humitat i vent d'aquells dies i, per últim, s'analitzen les mostres tant dels afectats com de les torres de refrigeració i altres punts crítics.

Mateu ha evitat acusar-les a les empreses, i ha matisat que la responsabilitat penal l'haurà de determinar el jutjat de Sabadell que investiga el cas, que va aixecar el secret de sumari fa pocs dies. Si ha confirmat, tanmateix, que l'empresa s'enfronta a una sanció administrativa de fins a 600.000 euros, a la quantia del qual afegir les que es puguin derivar de la responsabilitat civil en el procés judicial. Mentrestant, les seves torres de refrigeració segueixen funcionant, tot i que amb sota molta vigilància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

Un documental sobre longevitat inclourà l’olotina Maria Branyas

Olot
PATRIMONI

Sant Miquel de Campmajor vol restaurar la torre medieval i l’església de Briolf

SANT MIQUEL DE CAMPMAJOR
MEDI AMBIENT

Alerten que el gripau d’esperons pot acabar desapareixent a la Baixa Tordera

Tordera

Deu anys de pur europeisme

Puigcerdà
Pere Alzina
Biòleg, consultor ambiental i impulsor del Projecte Orenetes

“Un de cada tres nius d’oreneta cuablanca encara és destruït”

Arenys de Mar
Figueres

Gispert, Ginestà, Mushkaa, The Thyets i Vicco, estrelles del tercer dia de l’Acústica

Figueres
medi ambient

Les tortugues ‘prodigioses’ del niu de Begur

begur
AdministraciOns

Esparreguera consultarà part del pressupost

Esparreguera
MEDI AMBIENT

Recuperar la biodiversitat marina, l’aposta del port de Tarragona

Tarragona