Una torre de la Garriga porta la firma de l’arquitecte Enric Sagnier
Lluís Cuspinera, estudiós de l’arquitectura garriguenca, ho ha investigat
Les darreres investigacions portades a terme a l’Arxiu Municipal de la Garriga per l’estudiós de l’arquitectura garriguenca Lluís Cuspinera permeten assegurar que a la Garriga hi ha una torre amb la firma del reconegut arquitecte barceloní Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931).
Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931) és contemporani de Gaudí, Domènech i Montaner, i Puig i Cadafalch, i autor de més de 400 edificis a la ciutat, com la duana del port, el palau de Justícia, el temple del Sagrat Cor del Tibidabo, l’església de Pompeia...
La torre garriguenca projectada per Sagnier l’any 1912 correspon al número 20 de la Ronda del Carril, molt a la vora de l’estació del tren, i encara manté la imatge exterior original. La desconeguda casa feta per a Maria Dolors Artigas, vda. Callol es pot emmarcar dins l’apartat de llenguatge noucentista de l’arquitecte, a la segona dècada del segle XX. L’arquitecte garriguenc Lluís Cuspinera, que ha trobat l’autoria de Sagnier en aquesta casa, assenyala que aquesta obra garriguenca no ha estat inventariada en el llibre Ruta Sagnier. I estaria bé que s’hi pogués incloure perquè descobrir i publicitar l’obra de Sagnier és valorar i conèixer millor una figura important de la cultura arquitectònica catalana que ha estat oblidada a l’ombra de Gaudí, Domènech i Montaner, i Puig i Cadafalch.
L’any 1896, Sagnier va projectar per al garriguenc Joan Torra una fàbrica de llonganisses a Vic, que al cap d’uns anys es va transformar en la Farines Sant Jordi i ara és el Centre d’Arts Visuals.
Enric Sagnier va formar part de les primeres promocions de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, inaugurada el 1875. És un dels arquitectes més importants i desconeguts de la Barcelona del darrer quart de segle XIX i primer quart del segle XX, en l’àmbit de les activitats socials, i va ser un dels promotors del barceloní Cercle Artístic de Sant Lluc.