Societat

Estafa d'1,2 milions a 126 comunitats de l'Hospitalet

La mala gestió de Finques Pallarés deixa 14 treballadors al carrer i provoca una quinzena de denúncies

Les quantitats estafades a les comunitats superen en alguns casos els 80.000 euros

La mala gestió dels dos socis de Finques Pallarés sembla ser el motiu de la desaparició d'1,2 milions d'euros, aproximadament, del compte corrent en què es dipositaven els ingressos de 126 comunitats de veïns de l'Hospitalet –i algunes de Barcelona– i que estava a nom de l'empresa. És l'explicació que atribueix Cristóbal Barea, advocat d'algunes de les comunitats estafades i nou administrador d'una cinquantena de finques, al fet que els diners s'hagin volatilitzat. “No és pas que els socis hagin desaparegut amb els diners. Al contrari, Jordi Pallarés continua al despatx que té al carrer París lliurant documentació a les comunitats que li ho demanen”, assegura Barea.

La lacònica explicació que ha donat Pallarés a la desaparició dels diners ha estat “una mala gestió”, que l'advocat dels afectats interpreta que es podria referir, per exemple, a la política de pagaments dels empleats. Sigui quin sigui el motiu, el cert és que els 14 empleats de Finques Pallarés, empresa gestionada per Jordi Pallarés i Manuel Villalba, s'han quedat al carrer. I que 126 comunitats de veïns s'han quedat sense les aportacions que, en alguns casos, havien de servir per fer front a obres de reforma. Això ha motivat que, en certs casos, la quantitat estafada arribi als 84.000 euros. En altres, es tracta de sumes de 12.000, 18.000, 25.000, 34.000 i 40.000 euros.

Finques Pallarés treballava des de feia 60 anys amb finques del centre de l'Hospitalet, sobretot, i dels barris fronterers entre l'Hospitalet i Barcelona. Ho feia des de dos locals a l'Hospitalet, al carrer Prat de la Riba i al carrer París. A finals de febrer, els presidents de les finques van ser informats pels mateixos treballadors de Finques Pallarés que els diners havien desaparegut. El president d'una de les comunitats, que no vol ser identificat, diu que “un treballador ens va comunicar que havien tancat i que l'empresa estava en números vermells. Els dos socis van deixar el negoci i estan a casa. Tots els diners estaven en un únic compte i els treballadors no saben si han desaparegut per mala gestió interna o per altres coses”. El president de la comunitat explica que ells han perdut 4.000 euros “perquè no teníem cap obra pendent. Altres, en canvi, tenien molts diners en dipòsit perquè estaven a punt de posar ascensor”.

Els treballadors encara van anar a treballar uns dies i la web de Finques Pallarés va romandre activa. A principis de febrer es van fer fora els sis treballadors de la seu del carrer París. “Llavors, l'empresa es va bloquejar i les comunitats van començar a tornar rebuts”, explica Barea. En segona instància es va acomiadar els empleats de Prat de la Riba. Ara, el negoci sembla totalment desmantellat, sense empleats a les oficines ni possibilitat d'accedir al web.

Denúncies i querelles

En un primer moment, els propietaris dels pisos van valorar la possibilitat de constituir una plataforma d'afectats. La idea no ha prosperat, pel que algunes comunitats han presentat, de forma individual, querelles al jutjat i denúncies als Mossos. De moment, una quinzena han posat el cas en mans de la llei. El despatx Barea i Sandoz Advocats i Mediadors ha assumit la representació d'alguns demandants i la gestió de 55 finques que abans havien confiat en Pallarés. En aquest cas, i per evitar que fets similars es tornin a produir, el titular del compte no és l'administrador de les finques . “Nosaltres no ens fem càrrec del deute. Cada comunitat té el seu compte corrent i intentarà recuperar els diners”, assenyala Barea.

L'advocat i administrador avisa que això no serà fàcil. S'acusarà els socis de Finques Pallarés d'un delicte d'apropiació deguda continuada, però l'única propietat amb què l'advocat creu que podrien fer front a les demandes és el local del carrer París i aquest està embargat. “Si no poden pagar una part es recuperarà per la pòlissa de responsabilitat civil professional”, diu Barea. Però això es complica més perquè, per l'advocat, els socis de Finques Pallarés van ser expulsats fa uns mesos del Col·legi d'Administradors de Finques.

LA XIFRA

1,2
milions d'euros
calcula l'advocat que ha estafat Finques Pallarés a 126 comunitats de l'Hospitalet i Barcelona.

LA FRASE

L'única explicació de Pallarés és que hi ha hagut una mala gestió. A partir d'aquí, cal interpretar
Cristóbal Barea
Advocat i nou administrador d'algunes comunitats estafades

Casos d'apropiacions a Terrassa i Arenys de Mar

R.M.B.

No és la primera vegada que una coneguda administració de finques tanca deixant un forat en els comptes de les comunitats que administra. A Terrassa hi ha hagut dos casos sonats d'estafa, com el de Finques Lapiedra, que va tancar deixant un forat de 2,5 milions d'euros provinents d'unes 200 comunitats de veïns. Finques Lapiedra era una de les més importants de la ciutat, i l'agost del 2012 es va descobrir que feia una any que no pagava els seus proveïdors. Finalment, el deute va ser doble: amb les companyies, a les quals devien factures d'entre 3.000 i 24.000 euros, i amb les comunitats, amb deutes que arribaven ens alguns casos als 45.000 euros. El cas va arribar als jutjats i les primeres sentències han estat favorables als veïns. Això no vol dir que els veïns hagin recuperat els diners. La denúncia va anar contra Jordi Lapiedra, l'administrador, el que significa que li han embargat els béns i si cobra un sou o pensió, els diners seran per als afectats. Pel que fa a les assegurances, des del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida s'adverteix que les pòlisses dels col·legiats tenen un límit de 30.000 euros per errors professionals.

A Terrassa es va viure un segon cas quan al març del 2012 va tancar Immogrup Serveis Immobiliaris, amb un centenar de finques afectades. L'any 2009, més d'un centenar de veïns d'Arenys de Mar van denunciar que Finques Synera s'havia apropiat uns dos milions d'euros de les seves comunitats. Un total de dotze comunitats de propietaris van arribar a formalitzar una denúncia per estafa contra el propietari de l'empresa, Francesc Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Terrassa dobla el pressupost per netejar grafits i arriba als 100.000 euros

Terrassa
societat

La Diputació de Girona regula els contractes del món artístic

girona
MEDI AMBIENT

L’àmbit metropolità del Llobregat, hàbitat de 336 espècies protegides

Barcelona
societat

S’intensificaran els controls a motoristes per l’increment d’accidents

girona
Tecnologia

Una errada informàtica afecta transports, comunicacions i negocis arreu del món

Barcelona

Una incidència tecnològica afecta el funcionament del telèfon 061 Salut Respon

Barcelona
societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

barcelona

El vehicle privat, l’única opció

Barcelona
GIRONA

Un bloc de set pisos al parc Jordi Vilamitjana

girona