Societat

Els més grans i els més petits uneixen forces, a Banyoles

Publiquen un conte escrit per una usuària del servei Fem Companyia i il·lustrat per mainada del Centre Obert

De la col·laboració entre un servei que atén gent gran i un altre que tracta els més petits al Pla de l'Estany n'ha nascut el conte El jardí dels tarongers. L'autora del text és Sara Rubio, una dona de 81 anys de Serinyà, participant del programa Fem Companyia, un servei que dóna l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal. Per la seva banda, les il·lustracions les han elaborat mainada d'entre set i deu anys del Centre Obert, gestionat també per l'ens comarcal. És el primer cop que es produeix aquesta col·laboració i, si tenim en compte l'entusiasme amb què se'n parla –i amb el permís del pressupost disponibles–, no seria estrany que n'organitzessin alguna altra.

Mig miler

Sara Rubio és una de les gairebé 500 persones grans que viuen soles usuàries de Fem Companyia. La majoria són dones i en molts casos superen els 70 anys, com la Sara. “D'una banda, els fem visites regulars a casa per comprovar que estiguin bé i ajudar-les en el que calgui, i de l'altra, les animem a participar en les activitats de dinamització que organitzem amb els casals d'avis”, explica la tècnica de Fem Companyia Sílvia Mairal. D'aquesta dinamització va sortir la proposta del conte.

Al Centre Obert, per la seva banda, atenen nens i joves d'entre tres i 18 anys, fora dels horaris escolars, per reforçar aspectes del seu aprenentatge, tant acadèmic com personal i social.

La narració

El jardí dels tarongers és la història d'una papallona que, per encàrrec de dues marietes, ha de dur un segell a un follet que viu molt lluny. Pel camí es troba amb personatges i situacions diverses, que els il·lustradors han representat amb materials diversos –fulles, llanes, ninots de plastilina...– que es presenten en forma de collage.

El conte es va posar a la venda per Sant Jordi –en una parada a la plaça Major en què l'àrea de Benestar Social explicava diversos projectes– i, al cap de pocs dies, dels 250 exemplars de què consta l'edició ja en quedaven molt pocs. Els ingressos es destinaran a l'ONG Intermon Oxfam. Està previst que el mes vinent es presenti a Serinyà.

LES XIFRES

500
usuaris
aproximadament té el servei Fem Companyia a la comarca del Pla de l'Estany.
70
anys
en amunt és l'edat que tenen la majoria dels participants en aquest servei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia