Osona/Ripollès

El Casal Claret de Vic guanya el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat

Joan Soler, Anna Larios i Maria Reina Mengue van rebre ahir el premi en representació de l’entitat vigatana.

Nota de premsa del Festival Clam

L’Associació Casal Claret de Vic rep el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2015

• Joan Soler, Anna Larios i Maria Reina Mengue, en representació de l’entitat vigatana, han rebut aquest migdia el guardó de mans del director de Justícia i Pau, Eudald Vendrell, en un acte celebrat en el marc del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles.

L’Associació Casal Claret de Vic ha rebut avui el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2015. Joan Soler, Anna Larios i Maria Reina Mengue, en representació de l’entitat vigatana, han rebut el guardó de mans del director de Justícia i Pau, Eudald Vendrell, en un acte celebrat aquest diumenge a l’Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, en el marc de la dotzena edició del Festival Internacional de Cinema Solidari (CLAM).

La cerimònia ha comptat amb la presència de Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles; Ramon Serra, diputat portaveu adjunt del PSC de la Diputació de Barcelona; així com representants de l’associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, entre d’altres autoritats locals i comarcals, i ha estat retransmesa en directe per telefonia mòbil, en una iniciativa tecnològica pionera.

La cerimònia d’entrega del XII Premi Pere Casaldàliga, presentada per Sara Artigot i Sara Risco, i dirigida per David Villareal, ha començat amb els parlaments del president del FICNA, entitat organitzadora del CLAM, Josep Maria Carrillo, del portaveu del jurat, Glòria Casaldàliga de l’Associació Araguaia; del representant del Casal Claret, Joan Soler; i del president de Justícia i Pau, Eduald Vendrell. Durant l’acte s’han projectat imatges del projecte que desenvolupa el Casal Claret de Vic. La cerimònia s’ha completat amb la intervenció musical de la cantant Laura Mateo.

Carrillo en el seu parlament ha explicat com en aquests moments la societat occidental “ens hem dotat d’institucions i estructures de poder que prometen treballar i fer projectes per la millorar la vida de tots, però aquest gran aparell és incapaç, per exemple, de resoldre que milers de persones morin a les portes de casa per buscar un futur que se’ls hi nega. On és la fraternitat?”. El president del FICNA ha afegit però que “afortunadament hi ha moltes persones i entitats que treballen i lluiten cada dia per canviar aquest estat de les coses, que treballen per fer realitat utopies com és la fraternitat”.

El jurat valora el treball admirable del Casal Claret cap els col•lectius més febles
Glòria Casaldàliga, en nom del jurat –format per Justícia i Pau, Associació Araguaia, FICNA I Osfam-Intermon-, ha lloat el Casal Claret i ha destacat que és una entitat que treballa amb els col•lectius més febles amb una capacitat d’acollida molt important i per les iniciatives de caràcter popular-social que des d’àmbits diversos es realitzen a Vic amb participació de diverses entitats i associacions.
El jurat ha valorat també el fet que l’entitat acull les associacions d’emigrants, moltes d’elles des dels seus inicis, igualment amb voluntat de participació i transformació ciutadana, i amb capacitat de diàleg en la diversitat amb administracions i entitats. Tot aquest moviment en els espais del Casal lligat amb els projectes propis, crea un “micro-clima” una “micro-ecologia” d’alt contingut humanitari i social. I manté la voluntat i capacitat de treballar en xarxa tant amb l’administració (Ajuntament: xarxa d’acollida municipal, benestar social, educació i joventut) com amb entitats i iniciatives ciutadanes: amb esperit crític i capacitat de col.laboració lleial al mateix temps.

El jurat del Premi Casaldàliga 2015 posa en valor el fet que aquesta entitat creu en els drets i deures de totes les persones i, per tant, més que “fer caritat”, dialoga, convida, provoca a persones, entitats i administracions a assumir responsabilitats i a continuar aprenent a construir projectes realment col•lectius i transversals, en els quals tots els ciutadans i ciutadanes tenen el dret i deure de “guanyar-nos pa i cultura” amb creació de recursos diversos. Casal Claret promou, també, la reflexió i el diàleg entre persones de religions i cultures diverses en el dia a dia: des d’una cultura de Pau i No-Violència.

L’Associació Casal Claret de Vic, a dia d’avui, continua intentant imaginar tant noves possibilitats de creació de petits àmbits d’intercanvi de recursos a nivell personal de col•lectius especialment febles, especialment entre nouvingudes i de desenvolupament de noves possibilitats i capacitats personals, grupals i col•lectives.

Joan Soler agraeix un guardó “tan bonic com inesperat”

Joan Soler ha agraït al jurat un premi “tan bonic com inesperat” i ha agraït també al CLAM treballar en “aquest camí compartit amb les causes que defensa el bisbe Casaldàliga”. Soler, durant la seva intervenció, ha llegit un poema del bisbe titulat “La pau preventiva” i ha ressaltat el treball de moltes persones de la seva Associació que des de fa molts anys treballen en dues dimensions principals “la dimensió col•lectiva femenina i la dimensió de l’acollida de la diversitat”, unes dimensions que segons el representant del Casal Claret, són necessàries per construir “camins d’enriquiment mutu des de la iniciativa de la No Violència”.

Al seu torn, Eudald Vendrell, ha felicitat l’entitat guardonada perquè permet “posar en ulls de molta gent a persones que fan coses pels altres i que projecten un missatge necessari per als més joves, per formar-los com a persones solidàries i fraternes”. El president de Justícia i Pau ha desitjat que “per molts anys podeu continuar cridant per les moltes injustícies que està patint el nostre món”.

PREMI PERE CASALDÀLIGA A LA SOLIDARITAT

El premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorífic a l’entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. És de convocatòria anual i compta amb la col•laboració de l’associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i des d’aquest any també amb la participació d’entitats representatives del sector de la cooperació i de l’activisme solidari.

Des del seu inici el Premi Pere Casaldàliga ha guardonat les següents persones:

• 2015: CASAL CLARET DE VIC, entregat pel president de Justícia i Pau, Eduald Vendrell.

• 2014: SICAR, entregat per l’actor català, Eduard Fernández.
• 2013: PLATAFORMA D’AFECTATS PER LA HIPOTECA (PAH), entregat per Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya.
• 2012: ARCADI OLIVERES, entregat pel director del Centre UNESCO de Catalunya, Miguel Angel Essomba.
• 2011: entitat UNIÓ ROMANÍ, entregat per José Mª Mena, exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
• 2010 entitat INSHUTI, de Manresa , entregat per Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de Catalunya
• 2009: JORDI PLANAS, impulsor de l`agenda llatinoamericana i del fons català de cooperació, entregat per Josep M. Carrillo
• 2008: Entitat PALLASSOS SENSE FRONTERES, entregat per Glòria Casaldàliga.
• 2007: ENRIQUE DE CASTRO, entregat per MÒNICA TERRIBAS, periodista de TV3.
• 2006: Entitat ACCSUR LAS SEGOVIAS, entregat per JOSÉ SARAMAGO, Premi Nobel de Literatura.
• 2005: Entitat CC ONG AJUDA AL DESENVOLUPAMENT, de Sant Sadurní d’Anoia, entregat per Adolfo Pérez Esquivel, escriptor i Premi Nobel de la Pau.
• 2004: Entitat BAGES PER A TOTHOM, de Manresa, entregat per Francesc Escribano, escriptor i director de TV•

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.