Societat

Dret a decidir sobre el 0,7% per a ONG

Entitats socials i govern reclamen més que mai als contribuents que marquin la casella per a programes amb fins socials

Catalunya vol una millor distribució, perquè l'any passat va recuperar sols 30,8 milions dels 54,4 que hi va aportar

Un de cada tres contribuents catalans (32%) no va marcar la casella “altres fins d'interès social” a l'hora de fer la declaració de la renda en l'última campanya i això vol dir que no va exercir el seu dret a decidir que el 0,7% dels seus impostos s'invertís en programes socials. Per intentar, un cop més, informar sobre aquesta possibilitat, el Departament de Benestar Social i Família i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social van fer una crida a la solidaritat dels contribuents recordant que marcar la creueta no té cap cost i sí un valor enorme per a moltes entitats socials que treballen per la igualtat i la inclusió social, com la Fundació Adsis de Barcelona, que ahir va acollir la presentació de la campanya.

“La crisi ens obliga a ser solidaris”, va subratllar la presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, que va insistir que, tot i que es parli de recuperació econòmica, “la gent que més pateix no nota encara cap millora”. En la mateixa línia, la consellera de Benestar Social, Neus Munté, va recordar “la bona feina que fan les entitats donant suport a joves en situació de risc, persones amb discapacitat o amb addiccions i gent gran”.

L'any passat, l'Estat va distribuir 220 milions d'euros a 1.236 programes socials de 469 entitats de tot l'Estat, que es calcula que van arribar a uns 6 milions de persones. Es tracta sobretot de programes d'atenció sociosanitària, necessitats educatives, d'inserció laboral i de prevenció de la delinqüència.

Un any més, però, Munté i Guiteras van denunciar que Catalunya aporta més al 0,7% del que li acaben retornant en forma d'inversió a les entitats catalanes. S'estima que mentre que hi va aportar 54,4 milions d'euros, les subvencions per a programes socials van ser només de 30,8 milions. La història de greuge financer es continua repetint.

“Insistim a reclamar un sistema de retorn que sigui just i coherent amb la solidaritat dels catalans”, va plantejar Munté, que també va recordar que hi ha dotze sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional que dictaminen que la gestió i la distribució de les subvencions a partir del 0,7% de l'IRPF corresponen a les comunitats autònomes i no pas a l'Estat. “En altres situacions, en canvi, –va insistir la consellera de Benestar– es dóna molta importància a les sentències.” Com ja ha fet els últims anys, la Generalitat ha impugnat la convocatòria de subvencions i ha reclamat que la seva gestió sigui territorialitzada.

La realitat, però, és que l'Estat va a la seva, van constatar Munté i Guiteras, i no van amagar una certa “preocupació” per la sospita que la situació pot empitjorar. “Treballem perquè aquests aires recentralitzadors no perjudiquin encara més les entitats socials catalanes”, va indicar la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector. L'Estat llança de tant en tant l'amenaça que limitarà els ajuts socials de l'IRPF a les entitats que tinguin àmbit d'actuació estatal i això comportaria que un centenar de catalanes en quedarien fora.

Mentrestant, Catalunya consolida el seu tarannà solidari també, en aquest cas, amb els impostos: el 48% de contribuents marquen la X de fins socials, mentre que a tot l'Estat ho fan només el 36%.

LES FRASES

Marcar la casella de fins d'interès social és un gest molt important per tot el que hi ha al darrere
Neus Munté
consellera de benestar social i família
Catalunya recapta amb el 0,7% de l'IRPF més que ningú i no ens retornen el que ens tocaria
Àngels Guiteras
Presidenta taula entitats tercer sector social

Adsis activa els joves per al futur

Activa les teves competències és un dels programes del centre obert de la Fundació Adsis al Carmel, a Barcelona, amb el qual desenes d'adolescents i joves en risc d'exclusió reben una formació bàsica en diversos aspectes perquè puguin veure cap on poden dirigir el seu futur professional. Aquest és un dels programes que pot tirar endavant gràcies a les subvencions amb els fons del 0,7% de l'IRPF. “Més d'un cop ha estat en perill per falta de finançament, però la urgència dels joves ens ha fet continuar”, va explicar ahir la directora de Fundació Adsis Barcelona, Mercedes Yubero.

I és precisament ara, en temps de crisi, quan programes com aquest de formació per a joves tenen més sentit. Els nois i noies experimenten amb una formació bàsica de cuina, electricitat, comerç i informàtica per explorar cap on poden dirigir el seu futur. El procés s'adapta a les necessitats del beneficiari i es fa un acompanyament personalitzat al màxim. Yubero va explicar que l'entitat va néixer a finals dels seixanta per a la promoció de les persones en un entorn més just i solidari i continua per aquest camí. Va insistir, a més, que sense els fons del 0,7% per a finalitats socials no se'n sortirien.

“És la nostra responsabilitat, perquè és a les nostres mans marcar la creu –va manifestar la directora d'Adsis Barcelona per convidar els contribuents a ser solidaris–. Comencem decidint això i podrem decidir coses més grans.” El 2014 l'entitat va atendre 40.000 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.