Un centenar de professionals parlen d’educació i patrimoni al Museu Episcopal de Vic
En la tercera edició d’aquesta trobada pedagògica diferents centres d’Osona han presentat projectes innovadors relacionats amb aquest àmbit.
Nota de premsa del Museu Episcopal de Vic
El Museu Episcopal de Vic acull un centenar de professionals per parlar d’educació i patrimoni
En la tercera edició d’aquesta trobada pedagògica diferents centres d’Osona han presentat projectes innovadors relacionats amb aquest àmbit
Un centenar de persones, majoritàriament professionals de l’educació, han participat aquest dissabte 9 de maig de 2015 al Museu Episcopal de Vic (MEV) en la tercera edició, de la Trobada Pedagògica Educació i Patrimoni que organitzen el Centre d’Innovació i Formació en l’Educació de la Universitat de Vic i el mateix museu. La trobada, que s’ha fet a la sala d’actes del mateix museu, ha servit per presentar i donar a conèixer alguns projectes i experiències didàctiques que tenen el patrimoni com a protagonista. Després de tres edicions i havent exhaurit el nombre de places, la jornada es considera com a plenament consolidada.
Entre les experiències presentades hi ha hagut la presentació de l’aplicació Mobile History Map per part del Centre de Recursos Pedagògics. Aquesta nova aplicació mòbil de geolocalització permet als alumnes crear contingut relatiu a punts d’interès propers al seu centre educatiu i desenvolupar paral·lelament coneixements del camp de les humanitats, punts d’interès del seu entorn i competències digitals. En aquest sentit, Carme Vilaró, directora del CEIP Jacint Verdaguer, ha presentat el treball sobre l’Església de Santa Eugènia de Berga que ha obtingut el tercer premi en el Mobile Learning Award 2015.
En la jornada també s’han presentat altres projectes relacionats amb el patrimoni com «El Petit Merma i els oficis» i «La muralla de Vic». En el cas del projecte sobre el Merma i els oficis l’han presentat els professors Xevi López i Adam Torres i els alumnes Judit Aragón i Ariadna Rota. El projecte sobre la muralla de Vic l’han presentat una representació d’alumnes de 6è, 1r i 2n d’ESO de l’escola Vedruna Escorial de Vic encapçalats pel seu professor Xavier Martí. En la jornada també s’ha presentat la ponència «Cooperativisme i Patrimoni: Valors de l’Educació» a càrrec d’Antoni Gavaldà, professor titular de didàctica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Els participants en la jornada també han conegut l’ús de la tecnologia que es fa en les propostes didàctiques del MEV que ha explicat la cap de servei educatiu del museu, Carme Comas. El museu també ha aprofitat la jornada per mostrar als assistents l’activitat educativa Ciència i Art. Els colors del romànic on utilitzant tècniques científiques es desvelen quins eren els secrets que tenia el pintor de fa mil anys a l’hora de fabricar pigments.
Museu Episcopal de Vic
El Museu Episcopal de Vic és un dels museus d’art de referència de Catalunya. Conserva una de les millors col·leccions d’art medieval del món amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. Aquest fons, de valor excepcional, s’exhibeix en un edifici contemporani situat al costat de la Catedral, en ple centre històric de Vic.