Societat

Primera protesta escolar contra el 25% de castellà

Més de 2.000 persones es concentren davant l'escola Pia Santa Anna de Mataró per protestar contra la imposició

Les famílies accepten que es faci un desdoblament en castellà per complir amb la sentència

Milers de persones es van congregar ahir davant de les portes de l'escola Santa Anna de Mataró, en una de les concentracions més multitudinàries dels últims anys a la ciutat i per rebutjar la imposició d'un 25% del castellà, com a mesura cautelar a la sentència del TSJC. Entre la multitud que a quarts de set de la tarda omplia la plaça, una alumne del centre va llegir el manifest en representació de la comunitat educativa. “Mai ha hagut problemes per ensenyar el català, el castellà i una llengua estrangera a les aules”, va dir reivindicant el bilingüisme. Addreçant-se al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va recordar que les llengües “no existeixen per ser imposades”.

El Moviment Educatiu del Maresme, una de les entitats convocants de la concentració, va demanar en un segon comunicat que no es faci un pas enrere per defensar la immersió lingüística del model educatiu. Entre les pancartes que van desplegar els mateixos alumnes es podia llegir missatges com: “El català a l'escola ara i sempre! o El Català a les aules no es toca!. A les manifestacions en defensa de l'escola pública en català si van afegir crits a favor de la independència i també es va cantar els Segadors. A l'acte també hi van fer acte de presència partits polítics, que es van sumar a les mostres de suport.

La demanda presentada per una família de l'escola afecta a dues classes de 3r i 5è que a partir de dimarts vinent han d'aplicar percentatge d'hores lectives en castellà, en una matèria troncal, com són les matemàtiques. Aquesta és la decisió que ha pres la direcció del centre i que ahir es va comunicar als pares que tenen els seus fills en aquestes dues aules. La reunió amb els pares, a la qual hi va assistir el secretari general de l'escola Pia a Catalunya, Joan Vilà, a més del director del centre, David Gallemí, va transcorre a la mateixa hora que la plaça era plena de gom a gom.

Els manifestants van esperar més de mitja hora a la plaça per esperar que acabés la reunió. A la sortida i entre aplaudiments els pares van ser rebuts al a porta, entre la cara de resignació de molts d'ells. “És molt injust que per una família es canvi la manera de fer i que no hi puguem fer res”, es lamentava Xevi Coll. A la reunió, des del centre també es va informar que la família demandant havia proposat posposar fins al setembre, però que no es podia ajornar.

El centre, que avui té previst emetre un comunicat conjunt amb l'Ampa, té previst fer el desdoblament el que queda de curs. “Els llibres es mantindran en català, però la classe serà en castellà, es lamentava Coll. “No es vol crear un clima d'enfrontament i no acatar-ho podria comportar la inhabilitació del director” hi afegia, un altre pare, Francesc Castañer.

Al juny de l'any passat, es va fer a Barcelona una massiva concentració contra els atacs al català a l'escola. La manifestació convocada per Som Escola, i que comptava amb el suport de tota la comunitat educativa, va ser el primer gran acte contrari i de protesta contra la Llei Wert, i va reunir més de 25.000 persones.

LES XIFRES

2.000
persones van respondre a la convocatòria d'entitats com el Moviment Educatiu del Maresme, Somescola, Afanya't i l'Assemblea Groga
10
escoles de Catalunya han estat ja obligades pel TSJC a fer el 25% de les assignatures troncals en llengua castellana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia