Societat

Els Mossos van denunciar la Policia Nacional per alertar un grup gihadista que els estaven seguint

Ho van comunicar al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz perquè està relacionat amb la cèl·lula gihadista desarticulada a l'abril que tenia una clara intenció d'atemptar a Catalunya

La policia catalana assegura que la filtració va “posar en risc l'operació”

Els Mossos d'Esquadra han comunicat al jutge de l'Audiència Nacional SantiagoPedraz que un grup d'agents de la Policia Nacional presumptament va alertat una suposada cèl·lula gihadista de Sabadell a la que estaven seguint.

Segons ha explicat la policia catalana, van fer arribar aquesta informació al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz en el marca de l'operació Caronte, a partir de la qual es van detenir onze suposat gihadistes el 8 d'abril passat que tenien una clara intenció d'atemptar a Catalunya. De fet, els Mossos consideren que la filtració per part de dos agents de la policia nacional va posar en risc” l'operació.

Pedraz va obrir una peça separada, tot i que la va acabar arxivant, segons informa el diari El economista digital. La filtració al grup investigat va provocar que els seus membres aturessin de cop la seva activitat durant un temps, tot i que la van acabar reprenent, fet que va permetre detenir-los. Les investigacions havien començat al març del 2014.

Els Mossos han assenyalat que es trobaven fent un “seguiment silenciós” a aquesta cèl·lula de Sabadell, quan membres de la Policia Nacional els van avisar que els vigilaven.

El suposat avís dels agents de la policia espanyola als membres del grup gihadista va comportar, a banda de la interrupció de la seva activitat, que tres membres fugissin cap a Bulgària, on van ser detinguts els 15 de desembre del 2014. Concretament, els tres joves van ser interceptats a la frontera amb Turquia quan es disposaven a arribar a Síria per integrar-se a l'Estat Islàmic. Els tres gihadistes detinguts tenen 18, 24 i 27 anys, dos són procedents del Marroc i un del Brasil i residien a Terrassa i Sabadell, mentre el més jove vivia a Monistrol de Montserrat.

Els Mossos d'Esquadra van iniciar una investigació perquè sospitaven que s'estaven radicalitzant. Tots tres feien proselitisme de les seves idees i exhibició d'aquestes a xarxes socials com ara Facebook. Aquests indicis van permetre processar-los per pertinença a organització terrorista, tot i que encara no s'havia produït de facto la seva unió amb l'Estat Islàmic a Síria.

Fonts de la investigació han explicat a Europa press que s'han obert diligències després de conèixer aquesta informació, el secret de sumari del qual es va aixecar divendres.

El cas s'emmarca en l'operació Caronte, en la qual es van detenir diversos presumptes gihadistes a Catalunya el líder dels quals volia atemptar contra una llibreria jueva de Barcelona al costat d'un client d'ideologia neonazi anomenat Diego Frías .

Després de passar a disposició del jutge Santiago Pedraz a l'Audiència Nacional, va decretar presó incondicional per a set dels 11 detinguts en l'operació contra el gihadisme del 8 d'abril a Catalunya, mentre que el jutge de menors de l'Audiència Nacional José Luis Castro també va ordenar l'internament a un centre de menors durant un període de sis mesos al jove de 17 anys detingut en aquest operatiu. La resta van quedar en llibertat, d'acord amb el criteri de la fiscal del cas, Dolores Delgado, però amb mesures cautelars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANITAT

Detecten a Suècia el primer cas de la variant més letal d’mpox fora de l’Àfrica

BARCELONA

Una alga invasora s’expandeix al fons marí del PN de les Illes Medes

TORROELLA DE MONTGRÍ
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA