la crònica

El meu regne per un formatge!

La cosa no és nova: en el món anglosaxó hi ha tota una tradició festiva que consisteix a baixar rodolant per un pendent a la caça d'un formatge. Dit així sona bastant al·lucinant, però almenys és una opció que no implica maltractament d'animals i altres vandalismes institucionalitzats propis d'algunes festes majors. Aquest any, la comissió de festes de les Planes d'Hostoles ha decidit incorporar al programa de la Festa de la Santa Espina la I Baixada de Formatges i Pernils, que com indica el seu nom ha adoptat la tradició forana ampliant-la als embotits garrotxins. Després ja explicarem com pot rodar un pernil (millor dit, una espatlla). La primera edició de la baixada va reunir ahir a la tarda, en un camp de Cogolls amb un pendent important, un públic molt nombrós i expectant per veure en acció els setze intrèpids participants, d'edats que anaven de l'adolescència a la maduresa, alguns disfressats (un jugador de rugbi, un diable...) i més o menys protegits de les caigudes. Per si de cas, un equip de la Creu Roja a l'aguait.

Tot va començar amb un tast del terreny: després d'una falsa sortida en direcció contrària (turó amunt), els nostres herois van baixar en estampida fins a la meta, sense cap formatge a la vista, només per comprovar que el pendent és també dur per remuntar-lo. Tot seguit va haver-hi quatre baixades en grupets de tres o quatre participants, saltant com cabres darrere dels esplèndids i àgils formatges, que no es deixaven caçar; per tant, guanyava la peça qui primer arribava a la meta. Amb els tres pernils les baixades van ser més nombroses i de resolució més immediata, perquè una espatlla, per molt que la posis en un cilindre de cartró, roda menys. Alguns participants fins i tot van fer doblet i es van endur un formatge i un pernil. Però la major satisfacció va ser la dels organitzadors, per l'èxit de la proposta. Ha nascut una tradició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Borja Manzanares
President del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona

“Els problemes de la infermeria no tenen una solució màgica”

Barcelona
patrimoni

El Síndic renya l’Ajuntament de Mataró per Ca la Madrona

Mataró

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT
societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
tradicions

Exhaurides en 40 minuts les gairebé 4.500 entrades pel Concurs de Castells de Tarragona

TARRAGONA
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona