Vora el mig milió de nens catalans es troben en situació de pobresa o en risc d'exclusió social
Unicef denúncia amb el seu últim informe de 2014 que “és inacceptable” que la pobresa a Catalunya tingui “cara de nen”
Remarca que la inversió governamental en famílies és del 0,9% del PIB a Catalunya, mentre que a l'Estat és de l'1,4 i la mitjana europea és del 2,2%
A Catalunya hi ha 480.000 menors d'edat que pateixen la pobresa dels seus progenitors, i que es troben en risc d'exclusió social. Són les últimes dades estadístiques que corresponen a l'any 2014, que suposa 50.000 més que un any abans. La coordinadora d'Unicef Comitè Catalunya, Quima Oliver, ha considerat aquest dimecres “inacceptable” que prop de mig milió de nens visquin en situació de pobresa a Catalunya.
La taxa de pobresa infantil registrada l'any passat és del 32,9%, deu punts superior a la del conjunt de la població de l'Estat. Són les conclusions recollides en l' últim informe sobre la infància a l'Estat publicat per Unicef.
Així, la pobresa i exclusió social entre els ciutadans menors de 18 anys ha augmentat gairebé tres punts i mig, respecte el 2013 quan registrava una taxa del 29,5%. Els percentatges mesuren la taxa AROPE, que té en compte la insuficiència de renda, les privacions materials severes i el treball precari, i que apareix en l'Enquesta de Condicions de Vida (ECV) amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
La secció catalana d'Unicef ha publicat també una infografia on mostra que la taxa de risc de pobresa i exclusió social entre els nens, nenes i adolescents es manté més de deu punts per damunt de la del conjunt de la població catalana, que és del 21,8% (1,7 punts més respecte al 2013).
A la cua d'Europa
Quima Oliver ha destacat que, des del començament de la crisi, els nivells de pobresa dels menors d'edat “s'han mantingut molt alts de manera constant, situant-se a Catalunya i Espanya a la cua d'Europa en benestar infantil”. Oliver ha recordat que no en tots els països els nens han patit la recessió d'una manera tan greu com a Catalunya, segons els informes previs d'Unicef.
Segons l'entitat, això es deu a l'atur, la precarietat laboral, les polítiques de retallades socials i l'impacte del dèficit històric d'inversió pública en infància. A Catalunya, la inversió en famílies i infància és del 0,9% del PIB, mentre que a l'Estat és de l'1,4 i el 2,2% de mitjana europea. Per això, Unicef insta a arribar a un pacte d'estat per a la infància perquè “la pobresa segueix amb cara de nen, i això és inacceptable”.