10 escoles d’Osona, premis Baldiri Reixac
Un total de 10 escoles d’Osona han estat guardonades en els premis Baldiri Reixac d’aquest curs. L’escola d’educació especial Estel, de Vic, ho ha estat en la categoria de centre, mentre que els altres nou premis corresponen a treballs d’alumnes de P
L’escola Estel, premi per la seva trajectòria com a centre d’educació especial que s’ha convertit en referent dins i fora d’Osona, rebrà 3.300 euros, mentre que les escoles premiades per treballs d’alumnes en rebran 700 cadascuna, per destinar a materials per a l’ensenyament o a llibres en català escollits pels guardonats.
La d’aquest curs és la 37a edició dels premis Baldiri Reixac, que convoca la Fundació Lluís Carulla en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.
Són, per sobre de tot, un reconeixement a l’escola catalana i a les seves iniciatives pedagògiques. Duen el nom del pedagog Baldiri Reixac (1703-1781), autor d’un dels primers tractats sobre educació al nostre país i defensor, ja llavors, de l’ensenyament en català.
El lliurament de premis es farà els dies 3 de juny, per a l’escola, i 7 de juny, per als treballs d’alumnes.
Escola Els Castanyers de Viladrau
Els alumnes de 5è i 6è de Primària han treballat la poesia a partir dels poemes que hi ha a les fonts de Viladrau. L’aigua és un dels elements més presents en el seu entorn. Han treballat i descobert 14 fonts amb els seus poemes i els seus poetes.
Escola Bellpuig de Sant Julià de Vilatorta
Els alumnes de 3r de Primària han continuat un treball que arrenca del curs 2012-13 per descobrir i inventariar les fonts que hi ha dins del nucli urbà. Parlant amb la gent gran en van acabar identificant una cinquantena, entre fonts, biots i salts d’aigua.
Escola L’Era de Dalt de Tona
Els alumnes de 6è de Primària van produir un muntatge teatral al voltant de 1714, coincidint amb el moment del curs en què es treballa l’edat moderna. Ells mateixos van escriure i representar l’obra en el marc dels actes del Tricentenari a Tona.
Escola Joaquim Salarich de Vic
Els alumnes de 3r de Primària han participat en un projecte de coneixement de la ciutat sota l’eix d’animació d’El petit Merma i els oficis. L’escola, amb un alt índex d’alumnes procedents d’altres països, hi treballa el valor afegit de la integració cultural.
Institut Antoni Pous de Manlleu
La lluita contra l’obesitat juvenil i la taxa a les begudes refrescants van ser el punt de partida del treball dels alumnes de 1r a 3r d’ESO, que han fet enquestes sobre hàbits alimentaris entre els companys i n’han valorat les conclusions.
Escola Casals Gràcia de Manlleu
Els alumnes de 4t d’ESO han elaborat una audioguia en forma d’una ruta cultural per Manlleu, relacionada amb la Guerra Civil a la vila. A través del programa Woices, també amb aplicació per a dispositius mòbils, s’hi narren diferents episodis.
Escola Farigola de Seva
Els nens i nenes del cicle mitjà de Primària porten la gestió de l’hort, que s’ha convertit en un projecte interdisciplinari que vincula diverses matèries i on també col·laboren les famílies. De retruc, treballen dites i tradicions vinculades a la vida al camp.
Escola Escorial de Vic
L’alumna de Batxillerat Núria Hom ha estudiat a fons el món de la farga catalana al Ripollès. Hi ha recerca bibliogràfica però, sobretot, un extens treball de camp en què l’autora ha acabat inventariant tots els vestigis d’aquesta activitat a la comarca.
Escola El Despujol, les Masies de Voltregà
La seva proposta han estat els Caminets de poesia adreçats als alumnes de parvulari. La idea, entendre la poesia com una experiència directa a través de la vinculació amb la natura, i no només com un text que es memoritza en determinades dates del curs.