Societat

“Quan marxem de colònies?”

Quart Món Catalunya recull donatius a través de Migranodearena.org perquè uns cinquanta infants i joves puguin anar de colònies

L'entitat fa reforç escolar i activitats de lleure per a fills de famílies galaicoportugueses

”Estan tan acostumats a haver de compartir el llit i a dormir en llits petits que sovint al matí ens trobem llits buits i els germans compartint un mateix matalàs.” És una de les anècdotes que explica Gemma Antón, presidenta de l'associació Amics del Moviment Quart Món Catalunya , per evidenciar la importància de tenir l'oportunitat d'anar de colònies per als nanos de famílies d'origen galaicoportuguès en situació d'exclusió. Tot i que ara estan instal·lats en diferents barris, la majoria viuen o han viscut al Poblenou, a Barcelona, en caravanes i camions o bé en naus industrials. De fet, Quart Món té la seu a les instal·lacions de la parròquia Sant Pancraç, entremig del modern 22@ i la zona industrial del Poblenou, on cada dia hi ha més solars abandonats.

L'entitat acompanya aquestes famílies des del 1997. Un grup de voluntaris es van adonar que també a Barcelona hi havia un “quart món”, és a dir, unes persones que vivien en la precarietat en vehicles aparcats al carrer. Passant fred a l'hivern i calor a l'estiu. Van començar amb una biblioteca mòbil que pretenia senzillament acostar la lectura als infants i l'acompanyament ha evolucionat i és ara sobretot l'organització d'activitats de lleure, reforç escolar i també activitats esportives.

Antón assenyala que a través dels infants i joves s'està al costat de setanta famílies en situacions de la vida quotidiana i s'han millorar aspectes com ara l'accés a la salut i a l'educació.

La Lola, que té dues filles de 16 i 8 anys i dos fills de 13 i 9, recorda com va patir el primer cop que la gran, la Pilar, se'n va anar una nit de colònies amb Quart Món. “Era el primer cop que ens separàvem i m'imaginava que li podien passar coses dolentes”, diu. Ara, en canvi, és feliç quan veu que ells marxen contents, tant si hi van amb l'entitat com amb l'escola. La Pilar estudiarà auxiliar d'infermeria. Tot un repte en un col·lectiu en què les noies no estudien. “Quart Món hi té molt a veure”, reconeix la mare.

Precisament, les colònies són per a la Pilar i una cinquantena més de menors entre 5 i 16 anys una oportunitat per viure situacions noves i aprendre valors i hàbits saludables. Per això recullen diners a través de migranodearena.org amb el lema Jo també vaig de colònies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PALAFRUGELL

L’Ajuntament estrena noves targetes per a l’ús de la deixalleria municipal

PALAFRUGELL
infraestructures

Les línies R3, R4 i R11 de Rodalies es veuran afectades durant l’agost per treballs de manteniment

Barcelona
societat

En marxa el concurs per regularitzar els terrenys de conreu de Gallecs

Mollet del Vallès

Més zones per a gossos a Rubí i millora de la vintena en funcionament

RUBÍ
GIRONA

Afectacions a la R3 el proper cap de setmana per treballs de manteniment

GIRONA
SERVEIS

Obres de pavimentació en diferents carrers de Lleida

Lleida
EL PORT DE LA SELVA

Una avaria deixa sense subministrament d’aigua tot el municipi

EL PORT DE LA SELVA

S’obre la Rambla estrenant paviment vermell

SABADELL
OLOT

Renoven el paviment d’un pavelló del Parc Esportiu Pla de Llacs

OLOT