Societat

El Parlament aprova la restitució del municipi de Medinyà

Tots els grups de la cambra menys Cs voten a favor de la segregació de la població de Sant Julià de Ramis

Els veïns celebren la fita històrica de tornar a ser un poble independent

El ple del Parlament ha aprovat la proposició de llei que permetrà la creació del municipi de Medinyà (Gironès) per 118 vots a favor i 8 en contra.

CiU, ERC, PSC, PP, ICV-EUiA i la CUP han donat suport a la restitució de la condició de municipi que va tenir fins al 1972, encara durant el franquisme, quan Medinyà va ser obligat a annexionar-se a Sant Julià de Ramis per una decisió “purament administrativa”

Només el vot contrari del partit d'Albert Rivera ha impedit la unanimitat de la decisió del ple. La portaveu de la formació, Carina Mejías, ha defensat el vot en contra del seu grup perquè són contraris a augmentar l'administració. Tot i així, ha felicitat els veïns del poble per haver aconseguit tornar a ser municipi.

Medinyà se segregarà de la població de Sant Julià de Ramis, els regidors del qual han avalat per unanimitat la separació, i es convertirà en un nou municipi de 850 habitants i 7,6 quilòmetres quadrats.

A partir del moment de la publicació de la llei, es convertirà en el 948è municipi de Catalunya. D'ara fins al 2019 serà una junta gestora la que governi el municipi.

La reivindicació de tornar a ser independent ha estat una reivindicació històrica dels veïns de Medinyà. La restitució del municipi ha estat fruit d'una proposició de llei d'ICV-EUiA i s'ha tramitat per procés d'urgència per poder-la aprovar abans del final de la legislatura.

El diputat ecosocialista Marc Vidal ha estat l'encarregat de defensar la proposició. Vidal ha destacat que es tracta de restituir “un greuge històric” després de 20 anys de reclamacions dels veïns.

Per la seva banda, Roger Torrent, alcalde del municipi veí de Sarrià de Ter i diputat d'ERC, ha celebrat la consecució de la independència i ha recordat que mai hauria d'haver-se fet l'annexió perquè va ser “a caprici de les elits franquistes”.

Esclat d'eufòria entre els veïns

“La proposició de llei de creació del municipi de Medinyà ha estat aprovada per 118 vots a favor i 8 en contra”. La frase pronunciada per la presidenta del Parlament ha desfermat l'eufòria a la tribuna de convidats, plena de veïns del municipi gironí. Aplaudiments, abraçades i agraïments pels més de 20 anys de “lluita”.

A primera hora, un autobús amb desenes de veïns, l'alcalde en funcions, Narcís Casassa, regidors i exregidors ha marxat cap a Barcelona per seguir la votació.

A la sortida de l'hemicicle, els veïns que s'han desplaçat a Barcelona s'han fet la protocol·lària fotografia amb el president de la Generalitat i els grups parlamentaris.

“Recuperem un municipi que mai ha deixat de ser-ho”, ha celebrat Sixte Galià, portaveu de Medinyà 1972 i, probablement, qui encapçalarà la comissió gestora que governarà el nou ajuntament.

Els ciutadans de Medinyà que no s'han pogut desplaçar fins al Parlament, no han volgut quedar-se a casa i “han fet poble” seguint de prop de la votació a través d'una pantalla gegant situada al Local Social. A la sala s'hi han aplegat un centenar de persones que han aplaudit o xiulat els diputats, depenent del què han dit.

La celebració continuarà al vespre. Hi ha previst un acte a dos quarts de nou al Local Social, futura seu de l'Ajuntament, on es penjarà al balcó una senyera i una pantalla celebrant la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]