La temporada del bolet comença tard a muntanya i es preveu molt bona a la resta del territori gironí
La producció per hectàrea superarà la que es considera mitjana habitual
La temporada a les zones boletaires per excel·lències de les comarques gironines, les pirinenques, ha començat tard respecte a la de l'any passat, i per això es troben pocs bolets. Tot i que els rovellons i ceps que es van poder collir a mitjan juliol al Ripollès feien preveure tot el contrari, la veritat és que la forta calor de l'estiu, tot i les pluges, ha provocat que el grau d'humitat de les zones boletaires no sigui l'òptim. Els experts de la zona confien, però, en les pluges que hi ha hagut fins ara i, sobretot, en les que, segons sembla, han de venir, per capgirar aquesta situació. Els més experimentats són els que han pogut omplir algun cistell, cosa que ha permès que es reprodueixin les estampes típiques de boletaires a peu de carretera venent bolets.
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya preveu que, a la resta del país, la campanya serà superior a la mitjana, amb una producció de bolets comestibles i no comestibles d'entre 60 i 80 quilos per hectàrea. Mentre que el 2007 hi va haver una mitjana de menys de 10 quilos de bolets per hectàrea, el 2003 es van superar els 125.
Espantar boletaires
contrapunt
j.c.
Fa dies, van aparèixer a Planoles i en municipis veïns, uns cartells que alertaven de la presència d'óssos a la zona. Es tractava d'una bretolada que, com que hi ha molta afluència de boletaires, va tenir el seu ressò. Els rètols aconsellaven a qui se'n trobés un de no donar-li menjar, no fer soroll per no espantar-lo, etc. De petits hem sentit el conte del cérvol que espantava els companys mentint-los que venia un lleó per riure-se'n, fins que un dia el lleó va venir de veritat, no el van creure i van estar a punt de servir-li de dinar. Més enllà de l'anècdota i del grau de divertiment que pot comportar segons qui la consumeixi, el cert és que anunciar falsament la presència d'óssos en un espai on no n'hi ha però on n'hi podria haver va més enllà d'una bretolada. El Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès faria bé de buscar mesures per evitar que es torni a produir un fet com aquest.