La catàfora, protagonista del primer dia de la selectivitat
Definir aquesta figura literària ha estat la pregunta més difícil de la prova de llengua castellana per la majoria d'estudiants
“Què és una catàfora?” ha estat una de les preguntes que han degut afrontar avui els més de 32.000 alumnes matriculats en la prova de Llengua castellana i literatura de la selectivitat a Catalunya.
La catàfora és una figura literària que s'utilitza per anticipar part del discurs que encara no s'ha enunciat o esmentat, a la manera d'”això és el que passa: que suspendràs”.
“Difícil”, “una mica complicat, si es compara amb altres anys”, “alguna cosa m'ha costat” i “no era fàcil” són alguns dels comentaris recollits a la sortida de la primera prova de la selectivitat a les aules habilitades en el campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra.
Segons un dels alumnes consultats, el Dani, l'opció B ha estat més fàcil, “notablement”, que la A en l'examen de Llengua castellana i literatura, en què els joves també han afrontat textos de Mohammad Yunus sobre els pobres i el capital i d'antologia poètica, amb una obra del poeta Pedro Salinas.
Un total de 32.160 persones realitzen aquest any a Catalunya les proves d'accés a la universitat (PAU), que s'han iniciat avui dimarts dia 9 i continuaran demà, dia 10, i dijous, dia 11.
La Secretaria d'Universitats informa avui que els 150 tribunals de la selectivitat repartits per tot Catalunya s'han constituït sense problemes.
Del total d'alumnes matriculats, 25.907 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest any Batxillerat, 2.329 són de matrícula lliure (procedents de Batxillerat d'altres anys amb o sense PAU) i 3.086 provenen de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.
A aquests 31.322 estudiants se sumen els 838 alumnes procedents de matrícula lliure i que han cursat el Batxillerat anterior a aquest any 2015 i de cicles formatius de grau superior que realitzaran la prova d'aptitud personal per accedir als graus en Educació infantil i primària.
Les proves d'accés a la universitat es divideixen en la fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l'específica, que és voluntària per a tots els estudiants.
En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: Llengua catalana i literatura; Llengua castellana i literatura; Llengua estrangera i Història o Història de la filosofia.
En la fase específica, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat.
Per segon any, 838 alumnes procedents de matrícula lliure, que han cursat el Batxillerat abans del 2015 i de cicles formatius de grau superior, realitzaran la prova d'aptitud personal per accedir als graus d'Educació infantil i primària.
Aquesta prova d'aptitud personal consisteix en un examen de Llengua catalana i un altre de Llengua castellana, que es realitzen avui els dos.