Societat

Ajut a les víctimes de violència en casos no habituals

Un nou servei atendrà tot tipus de violències sense rols ni etiquetes

La majoria d'afectats són pares agredits

En violència de gènere, normalment, s'atribueix als homes el rol d'agressors i a les dones, el de víctimes, construint directament estereotips. La Fundació IReS, però, constata un augment dels casos de violència en persones que no compleixen amb els clixés majoritaris.

En aquest context, la fundació presenta una metodologia innovadora basada en l'apoderament i la mesura de resultats, eixos clau del servei d'intervenció per a persones que viuen situacions de violència o conflicte, anomenat Projecte Fils, que ja està en marxa des de mitjans del 2014.

Des de l'inici d'aquest servei, del total de casos atesos per conflictivitat a IReS, un 60% han estat casos que no complien amb els estereotips marcats i, segons les dades, aquesta realitat va en augment. “Atenem tot tipus de situacions de violència; ho fem sense jutjar ningú” explica Mariona Oradell, una de les impulsores del Projecte Fils.

Aquest servei innova en la metodologia emprada: deixa de parlar de violència per començar a parlar de violències en plural i per donar cabuda a tot tipus de situacions fora d'estereotips, com poden ser situacions de conflicte a l'hora de relacionar-se una dona amb un home, dos homes, dues dones, de fills cap a pares o a la inversa. El projecte col·loca les persones al centre d'atenció i les fa protagonistes de la seva vida i del seu futur. I ho fa, sobretot, eliminant etiquetes. “No es poden posar etiquetes a les persones perquè ens perjudica i ens impedeix veure-les en tota la integritat”, explica Oradell.

El servei dedica una mirada especial als joves i infants, un col·lectiu que demana més visibilitat, amb una metodologia adaptada a les seves necessitats, flexibilitzant els espais d'atenció i intervenint en el seu entorn i amb les seves famílies. La innovació d'aquest servei continua quan s'introdueix una avaluació constant tècnica i personal en què es mesura l'impacte que ha tingut la intervenció en les persones ateses.

LES FRASES

Volem acompanyar les víctimes de violència, però sempre sense jutjar, entenent que som persones
Mariona Oradell
Impulsora projecte fils
La variable gènere no explica tota la violència familiar. És un abús de poder d'una persona
José Manuel Alonso
director de master de prevenció i tractament de violència familiar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.