Societat

Les millors rebaixes tot i els grans descomptes previs

Els comerciants estan convençuts que aquesta campanya d'estiu és la de la recuperació

Es vendrà un 20% de la roba, el calçat i els complements d'equipament personal de tot l'any 2015

Les rebaixes oficials van començar ahir, tal com és tradicional, tot i que ja feia uns dies que moltíssimes botigues de roba, calçat i complements, tant mitjanes com de grans cadenes, ja les havien iniciat. Ho havien pogut fer atès que la llei catalana de comerç està suspesa pel TC pendent d'un recurs i ara mateix moltes empreses s'emparen en la llei espanyola que permet la liberalització dels descomptes.

Les altíssimes temperatures que va fer a tot el país més el fet que els descomptes són molt grans, d'una mitjana del 50% però en algunes botigues ja eren del 70%, va fer d'ahir una jornada de grans vendes i llargues cues a les caixes. Com sempre quan comencen les rebaixes, sobretot quan es tracta dels establiments amb roba de més qualitat, els clients es van afanyar a ser dels primers per por de quedar-se sense talles i números, en el cas de les sabates.

“Aquestes seran les primeres rebaixes de la recuperació”, va dir el secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile. Els comerciants creuen que durant aquestes rebaixes es faran moltes vendes, atès que el poder adquisitiu dels ciutadans no ha baixat i està estabilitzat, que molts funcionaris han recuperat la paga d'estiu, que l'IPC és baix, que el turisme ha augmentat a tot el país i que el temps acompanyarà, al contrari del que va passar l'any passat. També pel fet que la roba d'estiu és molt més econòmica que la d'hivern, fet que anima la gent a comprar molt. “Creiem que les vendes pujaran un 2%”, va dir Fraile que, no obstant això, va apuntar que el sector no deixa d'estar preocupat pels efectes que pugui tenir la crisi grega.

Els botiguers creuen que durant aquestes rebaixes –que és quan es ven un 20% de la roba de tot l'any– cada català gastarà una mitjana d'entre 100 i 110 euros. L'Instituto Nacional de Estadística (INE) manté que en les poblacions de més de 50.000 habitants cada persona es gasta en roba i calçat uns 700 euros anuals. En les poblacions de menys de 50.000 persones la despesa és menor: uns 600 euros. Segons l'INE cada català va una mitjana de disset cops l'any a comprar roba i calçat.

Molt per poc

“Porto 50 euros i em puc comprar un munt de coses”, explicava una jove dintre d'una de les botigues d'una cadena sueca del passeig de Gràcia, que venia samarretes de tot tipus a 3, 5 i 7 euros i vestits a 9,95. En un altre establiment de la plaça Universitat, d'una cadena rival, la roba era encara més barata i les més joves i moltes turistes sortien amb multitud de bosses.

Tal com està la meteorologia, els botiguers del país calculen que aquest cap de setmana del 4 i el 5 de juliol, també de rècord de turistes a les grans ciutats, especialment a Barcelona, seran els dies de vendes més intenses. La roba de ple estiu, banyadors i complements de platja, seran les estrelles del cap de setmana.

LES XIFRES

750
milions d'euros
calculen els comerciants que facturaran durant aquest període de rebaixes oficials.

LA DATA

31/08/15
és el dia
que acabarà de manera oficial el període de les rebaixes d'estiu a tots els establiments del país.

Aquest diumenge, 5 de juliol, obertes les botigues

La llei catalana preveu que un dels diumenges de l'any en què poden obrir les botigues en horari normal és el primer de les rebaixes. Aquest diumenge, doncs, tots els comerços estaran oberts.

La CCC lamenta les ‘rebaixes' encobertes

La CCC va lamentar ahir les “rebaixes encobertes” que fan algunes firmes, ja que generen “confusió” en el consumidor. A parer de la patronal del petit i mitjà comerç, aquesta pràctica és “insignificant”.

Els descomptes ja són del 50% des del primer dia

La CCC calcula que durant els primers dies les rebaixes ja podran ser d'entre un 30 i un 50%, tot i que també hi ha establiments que poden oferir un 60 i un 70% de descompte ja des del primer dia.

Totes les peces s'han de poder canviar

Les entitats d'usuaris i consumidors recorden que tots els productes que es comprin per rebaixes han de tenir la qualitat de les peces de temporada i que els clients tenen dret a fer canvis com passa tot l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona