Societat

Espot es refresca amb la quarta Fira de l'Aigua

La mostra d'aquest any, que aglutina diversos sectors vinculats d'una manera o d'una altra amb l'aigua, incorpora un concurs de fotografia i celebra també el 60è aniversari del parc nacional

Amb la calor de l'estiu, ben segur que ve de gust visitar la Fira de l'Aigua –el 4 i 5 de juliol–, que, com el seu nom indica, aglutina tots aquells sectors que estan vinculats, d'una manera o d'una altra, amb aquest bé tan preuat. Organitzada un any més pels veïns i l'Ajuntament d'Espot, la fira agrupa artesans i productors locals i ofereix tota una sèrie d'activitats relacionades amb l'aigua i amb tradicions de la zona. “Aquesta és la quarta edició d'aquesta fira, que l'any passat es va canviar de dates i es va fer al juliol, fet que ens va augmentar el nombre de visitants i de parades, que enguany esperem que continuï en alça”, explica Oriol Cardona, de l'organització, que també destaca que s'aprofitarà el 60è aniversari del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per celebrar actes de commemoració d'aquesta efemèride dins la mostra. “Esperem que això ens ajudi a potenciar la fira, que ofereix una àmplia programació pensada per a grans i petits per poder gaudir amb família de tota classe d'activitats”, conclou Cardona. Aprofitant la celebració d'aniversari, també s'inaugurarà l'exposició El parc i tu, a la Casa del Parc d'Espot.

Una de les activitats més populars i esperades de la Fira de l'Aigua és el campionat de bitlles, que agrupa equips de totes les valls d'Àneu. També destaca el cicle de cinema, que organitza l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, que enguany projectarà el muntatge Pirineu recuperat, una tria de documentals fílmics que mostren imatges gairebé inèdites, antigues i de gran valor documental, de la zona del parc nacional als anys trenta del segle XX. Totes gràcies al cineasta amateur Joan Salvans i Piera (Terrassa, 1900 - Mura, 1936). Altres propostes són animació infantil, el Joc de l'Aigua, concerts i exposicions relacionades amb l'aigua com ara El món de l'aigua, Curiositats de l'aigua i la mostra de les fotografies presentades al primer concurs d'imatges de l'aigua a la fira, una nova iniciativa que repartirà premis de 200 euros, 100 euros i 50 euros per als tres guanyadors. Finalment, cal dir que a la fira també es pot gaudir del Ball de l'Ós, una antiga tradició documentada per l'etnògraf Ramon Violant i Simorra i rescatada recentment per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

El canvi d'Espot

Situat a la vall del riu Escrita i tradicionalment aïllat per la seva situació geogràfica, el poble d'Espot ha experimentat una formidable transformació amb la creació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les pistes d'esquí alpí de Super Espot. Tot plegat ha suposat una modificació de les activitats productives, de la forma de vida i de la configuració urbanística, tot i que la vila encara conserva una torre medieval de guaita, que s'enlaira sobre el poble, i un pont romànic sobre el riu Escrita, que travessa el poble, i un altre al final del riu conegut per Torrassa. Més informació a http://espot.ddl.net .

La representació més genuïna de l'alta muntanya

Situat al cor del Pirineu de Lleida, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és la representació més genuïna de l'alta muntanya, a més de ser únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull. El parc està sembrat d'avets i boscos de pi negre centenaris i els reguen gairebé 200 estanys d'alta muntanya, on troben refugi animals com l'isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs. Les millors excursions per iniciar-se en el coneixement del parc són el camí dels Enamorats, la roca de la Cremada, l'estany Llong, el tomb a l'estany de Sant Maurici pel mirador i Amitges. Al Parc Nacional d'Aigüestortes es poden observar fenòmens glacials com les valls en forma de U i els estanys naturals. El paisatge inclou prats alpins i tarteres, i les parets més baixes de la zona estan cobertes per boscos d'avets i pins. Alguns dels cims del parc tenen altituds properes als 3.000 metres. Més informació a www.lleidatur.com o bé a www.aiguestortes.info



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia