De la mar, a taula
El Maresme celebra les Jornades gastronòmiques del peix i el marisc
Hi participen una cinquantena d'establiments, amb plats i menús pensats per a aquesta època estival
Se celebren en catorze localitats, i inclouen suggeriments per gaudir de l'estada
Amb les jornades,una comarca costanera com el Maresme, posa en valor els seus productes del mar i la seva cuina
Crema freda de llamàntol i
verduretes del Maresme; filet d'orada sobre ceba tendra; all confitat, musclos i escamarlanet d'Arenys; i sopa de maduixes amb crostons de sablé bretó, gerds i gelat de formatge fresc a la llimona. Són alguns dels plats que es poden degustar en el marc de les Jornades Gastronòmiques del Peix i Marisc que s'estan celebrant a cinquanta-quatre restaurants del Maresme fins al 26 de juliol. Els establiments són a catorze localitats: Arenys de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Dalt. Tots han preparat plats i menús adients a l'època de l'any i amb els productes de la mar que arriben a les llotges com a element principal. Així doncs, es poden degustar des d'un plat de musclos al vapor per 6,5 euros fins a menús complets de 40 euros passant per tot el ventall de possibilitats.
Tota la informació sobre aquestes jornades està recollida en un opuscle editat pel Consorci de Turisme, conjuntament amb Productes de la Terra Maresme. A més dels plats i els menús mariners que ofereixen els establiments participants, s'hi inclou tot un seguit de visites turístiques que es poden fer a cada municipi, de manera que és fàcil organitzar una sortida familiar o amb amics amb àpat inclòs. Alguns dels plats es presenten en format de recepta, com les dues publicades en aquesta pàgina dels restaurants Bei Pepe de Malgrat de Mar i Nou-cents de Mataró, i s'acompanyen d'una proposta de maridatge amb vins de la DO Alella elaborada per l'enòleg Jordi Pujolràs.L'opuscle, es pot trobar als establiments participants, a les dependències municipals i oficines de turisme i a www.ccmaresme.cat.
Rap a la crema de garota acompanyat de verdures a la planxa
Ingredients
200 g de rap
Per a la crema de garota:
ceba, gambes, les gemmes de la garota, trufa d'estiu, whisky, crema de llet, farina, sal i pebre
Preparació
El rap es fa a la planxa com les verdures que l'acompanyen. Per a la crema: se sofregeix la ceba, s'hi afegeix la gamba, les gemmes de la garota, una mica de farina i el whisky i es flameja perquè s'esbravi l'alcohol, i finalment s'hi tira la crema de llet i es deixa reduir a foc lent. La sal i el pebre, al gust de cadascú.
Sandvitx de tonyina i fetge d'ànec fresc ‘grillé' sobre crema de cigrons
Ingredients
4 talls de tonyina i de fetge d'ànec fresc, verdures del temps, sal de Maldon, pensaments, 100 g de porro tallat a la juliana, 50 g de farina de cigrons, 200 cl de brou lleuger de verdures, 20 cl de crema de llet 35% MG., oli, sal, pebre negre i nou moscada.
Preparació
Pel cremós, cal torrar la farina de cigrons amb l'oli, incorporar el brou fins que quedi lligat, sal pebre i nou moscada, emulsionar amb la crema de llet i reservar-ho calent. Per la guarnició, cal coure les verdures a la juliana ‘al dente'. Per a la decoració, cal fregir la juliana de porro. En una paella sense oli, es couen les escalopes de fetge i la tonyina tallada en dos. Al plat, cal disposar-ho en aquest ordre: cremós, un tall de tonyina, l'escalopa de fetge amb sal de Maldon, segon tall de tonyina, el porro fregit, sal de Maldon, i les verdures ‘al dente' i les flors.