Societat

A judici per una protesta laboral en una empresa de l'Arboç, onze anys després

Demanen fins a quatre anys de presó per a dos assessors de la CGT i quatre exempleats d'Expert

Els acusen de delictes contra l'autoritat l'any 2004

Quatre extreballadors de l'empresa Expert Polymeres (ara ja desapareguda) a l'Arboç i dos assessors del sindicat CGT s'enfronten a un possible ingrés a presó com a conseqüència d'una càrrega policial durant una assemblea de treballadors el juliol del 2004. Els sis acusats van comparèixer ahir al jutjat penal número 2 de Tarragona per una vista prèvia del conegut com a cas Expert sense que hi hagués cap acord entre les parts. En conseqüència, el jutge va citar-los ahir al judici oral fixat per al proper 2 de desembre, sessió per la qual la fiscalia manté les peticions d'entre tres i quatre anys i mig de presó per delictes de resistència i agressió a l'autoritat policial, així com d'obstaculització del dret al treball. L'advocat de la defensa, per la seva banda, va reclamar durant la vista prèvia l'arxiu de la causa.

Assemblea truncada

El cas Expert es remunta al 20 de juliol del 2004, quan la plantilla de l'empresa establerta a l'Arboç estava en negociacions d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que havia de suposar l'acomiadament de diversos treballadors. El comitè d'empresa havia optat per demanar l'assessorament de la CGT, i aquell dia estava informant l'assemblea de treballadors d'un acord que s'havia assolit amb l'empresa i que esquivava els acomiadaments. “Tot es va fer amb permís de l'empresa”, recordava ahir Juan Antoni Soler un dels assessors imputats.

Un cop acabada la reunió, es va produir una càrrega de la Guàrdia Civil (l'episodi és previ al desplegament dels Mossos d'Esquadra a la comarca en funcions de seguretat ciutadana). Segons la CGT, la intervenció policial es va produir sense motivació ni provocació prèvia i, de fet, treballadors i membres del sindicat van denunciar haver patit agressions.

Mentre que la denúncia dels treballadors i la CGT va quedar arxivada, la Guàrdia Civil en va tramitar una altra de paral·lela acusant els sis afectats de delictes contra l'autoritat, així com d'obstaculitzar el dret al treball de la plantilla de l'empresa. El fiscal demana tres anys i mig de presó per a cinc dels encausats, i un any més per a un dels assessors, així com multes de 3.000 euros.

LA DATA

02.12.15
serà la data
del judici del cas Expert. Els fets a què fa referència es van produir el 20 de juliol del 2004 a l'Arboç

Suport al carrer i del Parlament

Durant la vista prèvia celebrada ahir al jutjat penal número 2 de Tarragona, els sis acusats van tenir el suport explícit d'un centenar de persones vinculades al sindicat CGT, que van reclamar des de la porta dels jutjats la seva absolució. La protesta, tot i desenvolupar-se de manera absolutament pacífica, va provocar el tall del trànsit al carrer Sant Antoni Maria Claret durant unes dues hores.

El Parlament també ha fet costat als encausats després que al juny CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP van donar suport a la tramitació d'una resolució d'urgència a la cambra catalana reclamant l'arxivament de la causa.

A banda de defensar la innocència dels sis acusats i de denunciar l'actuació que consideren desproporcionada de la Guàrdia Civil, la defensa dels imputats subratlla que després d'onze anys la situació personal i familiar dels acusats ha canviat, i alguns fins i tot ja estan jubilats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia