Societat

La guerra de Troia serà l'eix del Mercat Romà de Iesso

Guissona dóna el tret de sortida a la setmana cultural per excel·lència del municipi, els Capvespres a la Romana, cita prèvia al Mercat Romà de Iesso, que tindrà lloc el pròxim dia 18

Guissona està impregnada de vestigis romans, testimonis de l'antiga ciutat de Iesso. Des del 1997, cada tercer dissabte de juliol la localitat es transforma en un mercat de finals del segle I aC, rememorant el seu passat i la ciutat romana de Iesso. La dinovena edició del Mercat Romà de Iesso tindrà com a eix conductor la guerra de Troia.

Des d'avui, però, el municipi celebra la setmana cultural per excel·lència, els Capvespres a la Romana. Una cercavila presidida pel gegantó Bacus i amb tota la família de gegants de Guissona, acompanyats del capgròs d'en Parra i amenitzats pel grup
de grallers i tabalers dels Margeners de Guissona, sortirà a les set de la tarda del parc arqueològic per obrir la programació.

Els 4 Gats

En aquesta edició, el màxim protagonisme l'entomen Els 4 Gats, que és l'entitat responsable de desenvolupar l'eix conductor durant els Capvespres a la Romana. Ells ens donaran a conèixer els protagonistes de la guerra de Troia; les noces de Peleu i Tetis, origen de la discòrdia, i divendres al vespre oferiran un espectacle que portarà l'espectador a la mateixa batalla. Una arriscada proposta d'escenografia de música, llum i so que ens permetrà viure en primera persona un dels conflictes bèl·lics més transcendentals de la història.

Aquest acte clourà els Capvespres, que donen pas al Mercat Romà de Iesso. Dissabte, una cinquantena de parades externes se sumaran a les locals amb motiu del mercat, l'espai de Capdevila es reconvertirà en l'espai de la Reina Cleòpatra, el gueto l'Escola de Legionaris i moltes sorpreses es traslladaran als carrers de Guissona en una jornada en què la vila fa un retorn al passat.

Al llarg del dia diferents espais del municipi es transformen en les termes romanes, el teatre, el fòrum, els jardins romans, l'escola i el campament de legionaris,... i en cadascun d'aquests espais s'hi fan activitats que ens traslladen a un temps llunyà. Pels carres de la vila s'hi passegen els guissonencs i les guissonenques convertits en patricis i plebeus que gaudeixen d'espectacles com ara la venda d'esclaus, la lluita de gladiadors i la desfilada de l'exèrcit romà.

Entre els patricis i els plebeus, en algun moment del dia, també s'hi barrejaran el Cèsar i la Cleòpatra que, acompanyats pel seu seguici, omplen de glamur i color el seu recorregut, un mercat en què els mercaders ofereixen tot tipus de productes d'origen romà.

D'altra banda, dijous que ve, al Casal Jove l'Escorxador, s'inaugurarà l'exposició Fèmina, ser dona a Roma, una mostra que es pot visitar cada divendres i dissabte del mes de juliol.

Un cartell èpic per a la dinovena edició

La dinovena edició del Mercat Romà s'anuncia amb un cartell dissenyat pel guissonenc Roger Vilaseca Porta, periodista i postgraduat en màrqueting digital, que ha plasmat en la seva obra la imatge de l'edició d'enguany. El cartell parteix d'una fotografia que es va fer a l'entorn de l'Obra de Fluvià a la sortida del sol, amb un soldat vestit de grec i a cavall, donant força al motiu del Mercat Romà 2015, la guerra de Troia. Així doncs, el cartell, de caire més èpic, encaixa perfectament amb l'eix conductor d'enguany: la guerra de Troia. Anualment, Guissona escull un dissenyador local al qual se li encarrega l'elaboració del cartell i del tríptic promocional del Mercat Romà, donant així cada any una nova imatge a la festa. El cartell es presenta en el marc de la Fira de Sant Isidre de Solsona, on els legionaris de Iesso fan una desfilada.

L'anterior edició del mercat, la divuitena, va posar especial èmfasi en les termes romanes, aprofitant que havia finalitzat la restauració de les fonts del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.