Vallès Oriental

La justícia avala el canvi del POUM de la Garriga al sector de Tamayo

La resolució del contenciós administratiu és ferma perquè cap de les parts ha presentat recurs

La secció tercera de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat la modificació del pla general de la Garriga que l’Ajuntament va aprovar el desembre de 2009 per als terrenys que ocupa l’empresa Tamayo.

El canvi urbanístic representava un augment de l’edificabilitat del sector passant del 3% al 30% a través del qual el consistori havia d’aconseguir una sèrie de compensacions. Per a l’empresa, la modificació feia compatible les activitats de Tamayo –el centre de gestió de vehicles, el centre de transferència de residus i la planta de pèl·let– amb el projecte de la planta de cogeneració d’energia elèctrica amb biomassa forestal.

La sentència desestima el contenciós administratiu que havien presentat l’Ajuntament de les Franqueses i la Plataforma Antiincineradora del Congost, que, tot i perdre, ha estat qui ha donat a conèixer la resolució judicial.

L’alcaldessa, Meritxell Budó, que estava a l’oposició quan es va aprovar la modificació del pla general, afirma que estaven “gairebé segurs” que la sentència seria favorable. “Havíem fet un seguiment exhaustiu del tema i creiem que la modificació s’havia fet bé”. Budó recorda que l’augment del sostre edificable havia de permetre “regularitzar amb la normativa actual les instal·lacions” de Tamayo. Ara, amb la sentència a favor –ja és ferma perquè no s’ha presentat cap recurs– Budó entén que “caldria que l’empresa fes una aposta per millorar-les”. Per això, Budó creu que hauran de seure amb l’empresa per veure com es dóna compliment al conveni que fixava la cessió d’un espai de 16.000 metres quadrats no urbanitzables –on hi ha la font d’en Mau– i la inversió d’1,3 milions en obres com una passera per a vianants sobre el Congost o l’adequació de l’espai de Can Terrers.

Per la seva banda, la Plantaforma Antiincineradora del Congost valora de forma negativa la sentència, que van reconèixer que no s’esperaven després que, en un altre recurs contenciós administratiu, la justícia els donés la raó i obligués l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a tornar a estudiar l’expedient de major cabuda que va tramitar Tamayo i que li va permetre inscriure dins de la seva finca uns 28.000 metres quadrats a tocar del riu. “Tenim prou elements perquè aquest projecte –el de la planta de biomassa– no tiri endavant”, va dir Joan Pocurull, president de la plataforma. En aquest sentit, Budó creu que la planta de biomassa “no es farà mai a la Garriga”. “El tren ens va passar un dia i va passar de llarg”. Des de la plataforma, Ferran Gontán va assegurar que treballaran perquè l’espai proper al riu aconseguit per Tamayo torni a ser públic vetllant perquè l’ACA compleixi amb la sentència anterior. A més, seguiran “atents a les llicències que es puguin donar” i controlant “l’abocament incontrolat de residus”.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.