Societat

Localitzades restes de la muralla medieval de l'Arboç

Uns treballs d'arranjament a la zona blava del carrer Muralla posen al descobert 14 metres de l'antiga fortificació

La construcció envoltava tot el municipi el segle XIV i té un gran valor històric

Unes obres d'arranjament que s'estaven duent a terme a la zona blava del carrer Muralla de l'Arboç han posat al descobert les restes de l'antiga fortificació medieval que envoltava la població el segle XIV. Es tracta d'un tram de 14 metres de mur de pedra molt ben conservat, segons els experts, i que té un gran valor per al coneixement de la història de la vila. Es tracta, a més, de les restes arqueològiques més completes i extenses que hi ha documentades a l'Arboç.

Prospeccions en 4 punts

Segons els experts, els vestigis localitzats aporten molta informació sobre la formació de la vila fortificada medieval, especialment sobre els sistemes defensius de què disposava la ciutat. La troballa la van fer un equip d'arqueòlegs contractat per l'Ajuntament que, aprofitant que s'havia de trasplantar una palmera morta de la plaça, van dur a terme prospeccions. Aquesta és la primera de quatre prospeccions que es faran a l'Arboç durant aquest any amb l'objectiu de localitzar altres vestigis de la mateixa muralla medieval. Els 14 metres de muralla que han sortit a la llum en la primera de les quatre prospeccions tenen una fondària aproximada de 2,5 metres i un gruix d'entre 70 i 110 centímetres. El fossar presenta una amplada considerable, d'entre 8 i 9 metres, i una profunditat màxima de tres metres en el seu punt mitjà, segons una comunicat fet públic per l'Ajuntament.

El tram de fortificació descobert tancava la vila pel seu costat de migdia, concretament per l'actual carrer Muralla. Aquest tipus de fortificació era fins ara molt poc coneguda en l'àmbit arqueològic i mai no se n'havia localitzat cap vestigi en aquest sector de la població.

LA XIFRA

14
metres de fortificació
de l'època medieval han estat localitzats al carrer Muralla.

L'Ajuntament vol que siguin visitables

L'alcalde de l'Arboç, Joan Sans (PSC), va expressar ahir a aquest diari la satisfacció per la troballa i va anunciar que la intenció de l'Ajuntament és catalogar i protegir les restes i fer-les accessibles perquè es puguin veure, tant des de la plaça a través d'un vidre com accedint a l'interior a través d'una escala. Segons l'alcalde, a partir del setembre el consistori treballarà en la redacció d'un projecte perquè la Generalitat hi autoritzi les visites, tant en aquest punt com en d'altres on es puguin trobar restes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia