En un any el turisme japonès s'ha multiplicat a Tarragona
La ciutat ha passat de rebre una mitjana de 4.000 a 5.000 turistes nipons als 86.000 visitants del 2014
L'assemblea del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya se celebra a Tarragona
L'Assemblea General del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va reunir ahir a la Casa Canals de Tarragona. A la trobada, presidida per l'alcalde d'Àvila, José Luís Rivas, com a president de torn, i per l'alcalde de la ciutat amfitriona, Josep Fèlix Ballesteros, hi van assistir els alcaldes de les quinze ciutats.
Durant l'assemblea, es van constituir tres comissions que treballaran en les àrees de Turisme, Cultura i Educació i Patrimoni i Ciutats. En àmbit turístic, el president del Grup, José Luís Rivas, va destacar la renovació del conveni amb Madrid Destinació, de l'Ajuntament de Madrid, que suposarà una eina de promoció conjunta de les quinze ciutats patrimoni de la humanitat.
El grup també es presentarà, en col·laboració amb Turespaña, davant d'uns 300 operadors turístics internacionals. Al setembre s'organitzaran accions a Colòmbia, Mèxic DF, Praga i Pàdua, en el marc del Saló Internacional de Turisme de Llocs Patrimoni Mundial. A l'octubre les ciutats participaran en presentacions professionals a l'Índia, a Bombai i Delhi. Àsia és un dels mercats objectius de les ciutats del grup per l'interès que els turistes mostren d'aquest continent en el patrimoni històric. Un bon exemple de causa-efecte és la ciutat de Tarragona. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va afirmar que arran d'una visita promocional feta al Japó l'any 2013 el nombre de turistes japonesos “va passar de la mitjana habitual de 4.000-5.000 visitants als 86.000 que va registrar la ciutat l'any 2014”.
Enguany també hi haurà presència del grup a la Fira dels Museus de Frankfurt, del 28 al 30 d'agost, i a la Fira JATA de Tòquio, del 24 al 27 de setembre. A més, es faran viatges de familiarització per a premsa i operadors turístics per diferents ciutats del grup.
En l'àmbit cultural, es posaran en marxa més edicions del programa pedagògic Aula de Patrimoni, el tercer Cicle de Música de Cambra i l'exposició itinerant 15 fotògrafs, 15 ciutats úniques, que passarà per Tarragona el 2016.
Patrimoni per a tothom
Els alcaldes també han compartit la preocupació per difondre el patrimoni entre aquelles persones o col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va anunciar que en el grup “s'està treballant per millorar l'accessibilitat als monuments i per fer arribar el patrimoni a persones amb discapacitat i altres col·lectius”.
LES XIFRES
LA FRASE
Un ‘lobby' de ciutats amb patrimoni
El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993. L'objectiu és actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni cultural i en la promoció turística de les quinze ciutats que formen la xarxa. Els seus nuclis històrics han estat reconeguts per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.
Els alcaldes i alcaldesses de les quinze ciutats patrimoni de la humanitat de l'Estat que actualment integren el grup són: Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona); Javier Rodríguez Palacios (Alcalá de Henares); José Luis Rivas Hernández (Àvila); Dolores Marín Torres (Baeza); Elena Nevado del Campo (Càceres); Isabel Ambrosio Palos (Còrdova); Ángel Mariscal Estrada (Conca); Rafael Ruiz González (Eivissa); Antonio Rodríguez Osuna (Mèrida); Alfonso Fernández Mañueco (Salamanca); José Alberto Díaz Domínguez (San Cristóbal de La Laguna; Martiño Noriega Sánchez (Santiago de Compostel·la); Clara Luquero Nicolás (Segòvia), Milagros Tolón Jaime (Toledo) i Antonia Olivares Martínez, (Úbeda).