Osona/Ripollès

La consellera Borràs acorda els termes de la consulta al Lluçanès

Es va reunir amb tots els alcaldes de la comarca per tractar la consulta.

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, es va reunir divendres, 17 de juliol, al matí a Prats amb els alcaldes del Lluçanès per parlar de la consulta del 26J sobre la comarca i acordar els termes en què es realitzarà. A la trobada es va certificar que la participació mínima perquè el resultat de la consulta tingui validesa haurà de ser del 35% del còmput global dels municipis. Si s’arriba a aquest llindar i guanya el “sí” en dues terceres parts dels municipis que representin almenys la meitat de la població, el Lluçanès es convertirà en la 43a comarca de Catalunya.

La creació de la nova comarca l’ha de certificar, amb una llei, el Parlament de Catalunya. Aquest tràmit, va indicar Borràs, per una qüestió de calendari no serà possible dins aquest mandat perquè el Parlament quedarà dissolt el 3 d’agost per convocar les eleccions del 27S. “Però és un compromís: és una de les primeres lleis que el nou Parlament hauria de tirar endavant”, va dir Borràs. De totes maneres, el futur consell comarcal del Lluçanès no es podrà constituir formalment fins al 2019, quan es facin les eleccions municipals. Si el resultat del procés participatiu és positiu, es crearà un consell d’alcaldes que gestionarà el procés transitori.

El document acordat entre la consellera i els alcaldes estipula que qualsevol municipi on el resultat de la consulta sigui negatiu continuarà adscrit a la seva comarca actual, però això no suposarà que s’aturi la tramitació al Parlament de la llei de creació de la comarca. En el cas que un municipi contrari al procés suposi una discontinuïtat geogràfica de la futura comarca, haurà de ser el Parlament qui decideixi respecte a la seva inclusió o respecte a la creació de la comarca durant la tramitació de la llei. Si el resultat del procés és negatiu en la meitat o més dels municipis, no es tramitarà la llei de creació de la comarca del Lluçanès. La nova consellera, que substitueix Joana Ortega al capdavant de Governació, va fer una crida a la participació i va anunciar que si la comarca tira endavant Prats en serà la capital.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia