La Fira del Tomàquet, que se celebra a Santa Eulàlia, s’avança a aquest cap de setmana
El recinte de La Fàbrica acollirà un any més aquesta fira de tribut al tomàquet
La VI Fira del Tomàquet de varietats antigues recuperades que es feia normalment a finals d’agost s’ha avançat al darrer cap de setmana de juliol. Es farà al recinte de La Fàbrica, de Santa Eulàlia, el dissabte 25 i el diumenge 26, de 8 del matí a 2/4 de 3 de la tarda.
El canvi de dates s’ha acordat entre els organitzadors i els productors perquè a finals d’agost els tomàquets ja comencen a escassejar, mentre que a finals de juliol estan en plena producció.
En la sisena edició de la Fira s’esperen una vintena de productors que vendran, sobretot, tomàquets de varietats antigues recuperades. L’organització, formada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Santa Eulàlia, vetllarà perquè els productes a la venda siguin bàsicament de varietats antigues i, per primer cop, només es permetrà que les parades tinguin un 25% de tomàquets de varietats actuals.
Així doncs, a la VI Fira s’hi podran trobar, entre d’altres, diferents classes de tomàquet de Pometa, el Rosa Ple de l’Etern Verdaguer, de Cor de Bou, de Montserrat, de Palosanto, el Tardà de Riells del Fai, del Pare Benet (de l’Anoia), i diferents espècies de tomàquet de penjar. Totes aquestes varietats gairebé desaparegudes han estat recuperades i promocionades pel cuiner i pagès Pep Salsetes, per Llavors Orientals i per l’Associació Slow Food, que juntament amb Cuina VO prepararan tastets per als assistents a la trobada del proper cap de setmana a Santa Eulàlia. També hi haurà visites a l’hort experimental de l’Espelt, on explicaran com millorar el conreu d’aquestes varietats respectant el medi ambient.
TAST DE TOMÀQUETS PER A PROFESSIONALS
Per ajudar a la promoció dels tomàquets antics, aquest dimarts, al restaurant Vinòmic de la Garriga, se’n va fer un tast en cru dirigit per Pep Salsetes i adreçat especialment a restaurants, cuiners, botigues especialitzades i cooperatives de consumidors. Una trentena de participants van poder calibrar algunes varietats antigues en matèria d’aroma, gust, textura i regust, les seves qualitats organolèptiques. Seguint les indicacions de Salsetes, els tastadors primer de tot oloraven el tomàquet i després en deglutien una mica per assaborir-lo. Acabat el tast en cru, cuiners de Cuina VO van preparar tastets amb tomàquet cuit.