Societat

Patrimoni cultural

Quotidionitat rural

L'exposició 'Viure a pagès' mostra a Ca la Pruna de Pals la col·lecció Fàbrega-Auguet de peces relacionades amb el món de la pagesia

Té caràcter permanent i un fons endreçat dos terços superior a l'exposat

L'edifici de Ca la Pruna, a Pals, acull, des de principis d'aquest mes, l'exposició permanent Viure a pagès, una selecció de peces que havia anat acumulant el matrimoni Fàbrega i Auguet al llarg de la seva vida relacionades amb el món de la pagesia, que temps enrere havien tingut exposades a casa seva a Lloret de Mar i que ara han estat cedides a Pals. El material facilitat supera les 500 peces, de què ara ja n'hi ha exposades al voltant d'un terç, a la planta baixa i també la superior de la casa de cultura palenca. Aquesta cessió de la col·lecció a l'Ajuntament de Pals s'ha fet de manera altruista i esperonada per l'oferiment de convertir-la en una mostra permanent. La descoberta de la col·lecció i la valoració de la importància de la troballa ha anat a càrrec de l'Associació Cultural de Pals que, de seguida, va veure que l'espai de Ca la Pruna podia ser l'espai adequat perquè l'acollís. L'exposició es contempla com el primer pas d'un projecte més ambiciós que busca trobar un entorn més ampli a Pals per encabir un futur museu de la vida a pagès i que es voldria instal·lar en una masia del poble.

Des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament s'està treballant perquè la permanent es vagi renovant, de tal manera que no s'exposi sempre el mateix. Així, s'està estudiant la idea que l'entrada i renovació de noves peces al públic vingui arran de propostes temàtiques de caire temporal que serveixin d'excusa per mostrar al públic part del fons majoritari que està, de moment, emmagatzemat en dependències pròximes a l'espai expositiu actual.

Ara mateix, el material està bàsicament exposat en dues estances de Ca la Pruna. A la planta superior, des d'on comença la visita, hi ha diversos blocs temàtics: el primer de tots agrupa i exposa mobiliari i estris de la vida quotidiana en una de les estances més importants en aquelles antigues masies catalana, la cuina. Agrupats en dos grans blocs, hi ha la sala lateral on es troben mobles de l'interior del mas. Més endavant, ja en una sala exposada a més llum, hi ha una tria interessant d'eines imprescindibles per al camp, no totes les usades habitualment en la pagesia catalana. El major detall i, sense cap dubte, el treball expositiu més treballat es troba a la planta baixa, on hi ha agrupada una infinitat de mesures, atuells i estris diversos que servien per calibrar diversos líquids i sòlids. És l'espai on el visitant troba valor i correspondències i on es descobreix què és una càrrega, un quintar, una arrova, un quarteró, una lliura o una unça. Contigu a aquest espai, en un racó fresc i arraconat, n'hi ha un altre on s'exposen diversos arreus dels que servien per lligar matxos, mules, rucs, someres, cavalls i eugues a les pesades eines per treballar al camp.

Al mateix nivell hi haurà, pròximament, un espai de pas on es projectaran audiovisuals divulgatius que ajudaran a la comprensió i que permetran de conèixer, també, les peces exposades a la part alta a aquells que, per impediments físics, no puguin accedir-hi. La retolació, tota en català, tindrà pròximament suport en fulletons en diversos idiomes, una necessitat vital per a un lloc que visiten persones d'arreu. Un museu de divulgació etnològica que té molta projecció quan descobreixi com s'ha de desplegar en tota la seva immensitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La 8a edició de l’Amb So de Cobla de Palamós tanca amb 6.000 espectadors

PALAMÓS
infraestructures

Les obres de l’autovia B-25 arriben al seu equador

Sant Boi de Llobregat
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona