Història
Repintant el passat
Organitzen una mostra d'imatges i documentació sobre la construcció de la presa i la xarxa de rec del Foix
La informació històrica va arribar a l'Arxiu Municipal fa un any
L'objectiu de la mostraés fer públic el material i que estigui a l'abast d'estudiosos
Ara fa un any l'arxiu municipal de Castellet va incorporar un paquet de tretze lligalls –cinc capses d'arxiu– format per 46 imatges, plànols i documentació diversa sobre la construcció de la presa del pantà de Foix i la xarxa de rec que porta l'aigua cap a la plana de Cubelles, Cunit, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes des dels anys 30.
Coincidint amb la festa major de Castellet, divendres vinent s'inaugurarà l'exposició La construcció del pantà de Foix. Un reportatge fotogràfic. Documents de la junta d'obres del pantà de Foix (1928-1935). La mostra, que es podrà veure també els dies 1 i 2 d'agost, a l'antic ajuntament de Castellet (al costat del punt d'informació del parc del Foix), recollirà un total de 25 fotografies sobre la construcció de la presa i la xarxa de rec, on es veuen tècnics de l'obra i personal obrer.
Albert Taulé, tècnic d'arxiu de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, s'ha encarregat durant l'últim any de garantir les millors condicions de conservació per a aquest paquet documental, de netejar i digitalitzar les imatges i de garantir la millor reproducció possible per a aquesta exposició. Segons ell, la mostra permet fer pública la documentació, a més de fer una introducció molt clara sobre els processos tècnics que es feien servir en aquest tipus de construccions fa vuitanta anys: es veuen les màquines i el procediment constructiu, com es feia la cartografia de l'època, i aquesta informació pot ser interessant tant per a aficionats i estudiosos de la història del municipi o de la zona, com per a tècnics de la construcció o enginyers.
L'alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, va decidir adquirir aquesta documentació que li va oferir un veí de Girona l'any passat. Segons Delgado, la documentació havia arribat a les seves mans, herència del seu pare, que tenia una empresa de pintures. “L'home fa anys que va anar a pintar un edifici que havia estat de la Junta d'Aigües i li van dir que llencés tot el que hi havia a dins, però com que era una persona sensible a la informació històrica, s'ho va guardar”, explica Delgado.
Precisament, l'Ajuntament de Castellet i la Gornal vol evitar que aquestes fotografies i documentació sobre el passat del poble torni a córrer perill. Per això, des de l'Ajuntament, a més de garantir les condicions de conservació d'aquest material, han posat la informació a disposició de l'Institut d'Estudis Penedesencs i de la Comunitat de Regants del Foix. Delgado assegura que els veïns de Castellet i la Gornal s'estimen molt el pantà. Molts encara recorden les obres de construcció quan eren nens i com hi havien treballat els seus pares o els seus avis. L'objectiu de l'Ajuntament és que aquesta exposició tingui un caràcter itinerant i que es pugui fer també als municipis que estan dins la xarxa de rec del Foix: Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Cunit. L'alcalde ho té clar: “No volem que aquesta informació torni a quedar tancada en un armari amb el perill que d'aquí a uns anys s'encarregui pintar un edifici i el pintor que vingui no tingui la sensibilitat del que ho va saber guardar fins que va arribar a les nostres mans.” Així es pinta el passat.