Societat

VICTÒRIA ANTÓ

COL·LECCIONISTA DE ROBA ANTIGA

“A la roba antiga hi ha vides passades”

Una visita a uns familiars de Lió el 1982 li va descobrir els antics aixovars d'una família d'origen noble

Prepara una nova exposició amb una tria més personal que es veurà al Castell del Remei

Enguany n'ha fet 80, però Victòria Antó no és una àvia convencional. Fins i tot té Facebook. És una dona moderna i activa, però això no treu que la seva passió siguin les antiguitats. Des de fa més de 30 anys col·lecciona roba interior femenina i de la llar. Té 380 peces catalogades. Autèntiques obres d'art que exposa per primera vegada.

No és massa habitual col·leccionar camises de dormir, cotilles, llençols i altres peces d'aixovar.
La veritat és que no. Però aquest món m'apassiona, no hi puc fer més. Em fixo en qualsevol petit detall, des de les inicials brodades fins a un simple trau, i hi veig tota la feina que hi ha al darrere, la qualitat que tenia la modista que ho va fer. De vegades és una tavella. De vegades, un brodat. Cada peça té alguna cosa que la fa única.
Com va començar aquesta passió pels aixovars antics?
El 1982 vaig anar a conèixer la família que tinc a França. Una cosina estava casada amb un jutge de l'alta societat de Lió. Tenien la casa plena d'antiguitats i jo volia saber la història de cada moble, de cada peça de vaixella. Pensava en tot el que havien viscut aquells objectes i em resultava fascinant. Com que la meva cosina va veure que el meu interès era sincer, em va ensenyar uns aixovars preciosos i molt antics que pertanyien a les germanes del seu marit, que van morir solteres. Jo mai no havia vist brodats com aquells. Em va impressionar molt. Era com si a través d'aquesta roba de llit que havia quedat sense estrenar aquestes noies a qui no vaig conèixer encara em poguessin explicar coses. Hi havia tantes hores de feina en aquells aixovars, tantes il·lusions, tants projectes... em semblava que aquella roba tenia vida, com si conservés una part de l'ànima de les mans que la van cosir amb tanta delicadesa. Se suposava que érem de vacances i havíem de fer turisme. Però a mi m'agradava més el que veia als baguls i als armaris d'aquella casa que no pas els monuments del carrer. Abans de marxar, la meva cosina em va regalar dues camises de dormir. I així va començar tot.
I ara ja té prop de 400 peces!
És que de vegades sóc en un mercat de vell i veig una peça de roba esgrogueïda pel pas del temps, rebregada, però hi ha unes inicials que em criden l'atenció. I ja hi som. L'acabo comprant. Quan sóc a casa, la rento i la planxo quan encara té un punt d'humitat i llavors és com si la camisa de dormir o el llençol m'agraïssin aquesta segona oportunitat i la peça t'ho dóna tot, descobreixes uns traus primorosos, unes puntes que són autèntiques filigranes. I t'adones que ha pagat la pena l'adquisició. Que aquella roba mereixia que algú recuperés els secrets que guarda.
S'imaginava que aquesta col·lecció es veuria en un museu?
Ha estat una experiència fantàstica. Ara m'agradaria fer una tria més personal i fer una exposició al Castell del Remei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp