Societat

Descobreixen l'esquelet sencer d'un rinoceront prehistòric a Castelldefels

La troballa permet certificar que l'espècie va perviure més temps del que es pensava

A la cova del Rinoceront s'han trobat restes d'elefants i de cérvols

Investigadors de les universitats de Barcelona i de Lisboa han trobat un esquelet sencer d'un rinoceront prehistòric a Castelldefels. Les restes, que tenen uns 120.000 anys d'antiguitat, són les més completes que s'han trobat a Europa d'una espècie de rinoceronts que van viure en el període càlid immediatament anterior a la darrera era glacial del plistocè, i serveixen per demostrar que l'espècie no es va extingir a Europa fa 350.000 anys. “Aquesta troballa és una novetat per als registres europeus, perquè no se sabia que havien durat tant. Pensàvem que s'havia extingit abans”, va explicar ahir Joan Daura, responsable de l'excavació amb Montserrat Sanz. La troballa s'ha fet a la cova del Rinoceront de Castelldefels, una joia per als paleontòlegs per la quantitat de restes animals que s'hi acumulen. Es tracta d'un avenc, com n'hi ha tants al massís del Garraf, que es va trobar arran de l'explotació d'una pedrera als anys seixanta. “Va ser una sort i una desgràcia, perquè l'activitat de la pedrera va permetre descobrir la cova i alhora en va destruir la meitat”, assenyala Daura. Els científics hi treballen des del 2002 i han excavat quatre dels deu metres que té la secció vertical, amb una antiguitat d'entre 80.000 i 120.000 anys –el conjunt de la cova arriba als 200.000 anys–. L'esquelet del rinoceront ha estat una de les principals troballes, que se suma als ossos gairebé complets d'una cria d'elefant, a restes de tortugues –que són un gran indicador del clima càlid de l'època, segons Daura– i a esquelets de Haploidoceros mediterraneus, un cérvol que es caracteritza per una banya posterior en forma de falç. Aquesta última va ser una troballa especialment rellevant per la peculiaritat de l'animal i per l'alt nombre d'exemplars que s'hi van trobar, tretze, un fet insòlit a Europa.

Els elefants i els rinoceronts eren espècies autòctones del Mediterrani que van desaparèixer amb les glaciacions. Segons Daura, el debat sobre l'extinció està obert entre els científics: “Uns l'atribueixen al canvi climàtic i altres pensen que els humans hi van tenir responsabilitat per la pressió de la caça i la introducció de l'agricultura, que va posar fi als espais on vivien.” Les restes s'acabaran de treure avui de la cova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona