Societat

Nou cas d'un policia acusat de matar un negre als EUA

L'agent blanc, que es va entregar, es declara no culpable i s'enfronta a una possible pena de cadena perpètua

Un vídeo mostra la falsedat del testimoni i reforça les propostes de seguretat d'Obama

Raymond Tensing, un jove policia blanc de la Universitat de Cincinnati, va ser acusat formalment ahir de l'assassinat de Samuel DuBose, un afroamericà desarmat. Tot i el degoteig constant de notícies de nord-americans morts a mans dels cossos de seguretat aquest any, la mort de DuBose, després de ser aturat perquè no duia matrícula al cotxe, és només la quarta que arribarà als jutjats, i tot gràcies al fet que dimecres es va difondre un vídeo en què, de manera explícita, es veu com Tensing dispara mortalment contra la víctima abusant del poder policial.

El succés va tenir lloc el 19 de juliol, però en les últimes hores s'han accelerat els fets: després que les imatges es fessin públiques, Tensing es va entregar a la policia, va ser acusat d'assassinat i va ser acomiadat fulminantment del cos de seguretat.

Després de revisar les imatges, el fiscal del comtat, Joe Deters, va assenyalar: “És la primera vegada que pensem, sense cap mena de dubte, que es tracta d'un assassinat.” Ahir, davant la jutgessa, l'advocat Stew Mathews va intentar reduir la fiança d'un milió de dòlars posant de manifest l'historial impol·lut del seu client. No va servir de gaire: serà jutjat per assassinat i homicidi voluntari, i no va rebaixar ni un cèntim el preu de la llibertat temporal. L'agent s'enfronta a una possible pena d'entre 15 anys de presó i cadena perpètua.

El gran problema de Tensing és que les imatges enregistrades per la càmera incorporada en el seu uniforme demostren que va mentir en el testimoni inicial: va dir que havia disparat perquè temia per la seva vida després que DuBose l'arrossegués i l'intentés atropellar. En el vídeo, però, es veu com, després de dos minuts de discussió, li dispara un tret mortal al cap.

L'aparició del vídeo, reclamat pels familiars de les víctimes, que no es creien la versió del policia, reforça la proposta del president dels Estats Units, Barack Obama, d'equipar els cossos de seguretat amb càmeres en els uniformes per poder esclarir fets com el de Cincinnati.

El mes de maig passat, la fiscal general del país, Loretta Lynch, va anunciar un programa que invertirà 75 milions de dòlars en tres anys per equipar la policia local amb més de 50.000 càmeres personals, una mesura proposada des de feia temps, però que es va accelerar després dels disturbis a Baltimore per la mort de Freddie Gray, una revolta violenta que va fer que s'instaurés un toc de queda a la ciutat durant una setmana.

LES XIFRES

4
agents
de policia han estat acusats d'assassinat durant aquest 2015.
95
persones
han mort a mans de la policia en l'últim mes, segons ‘The Washington Post'.
75
milions
de dòlars invertiran els EUA per equipar la policia local amb càmeres personals.

Demanen calma per evitar noves revoltes

Cada vegada que apareix un nou cas de violència policial contra les minories del país hi ha perill de disturbis, tal com va passar ja fa un any a Ferguson i, més recentment, a Baltimore. Amb el pas del temps, la població afroamericana ha virat de manera radical cap a la protesta pacífica i s'ha guanyat el favor de gran part de la població del país. Per seguir amb aquesta feina, els familiars de Samuel DuBose van demanar “calma” en les protestes per la seva mort, causada per un tret d'un policia blanc. “Sam era un home pacífic,” va dir Audrey DuBose, germana de la víctima, a l'agència Associated Press. A Cincinnati encara es recorden els disturbis del 2001 després de la mort d'un adolescent afroamericà a mans de la policia, que va derivar en una setmana de revoltes d'una violència mai vista fins al moment i que va suposar pèrdues milionàries per a la ciutat i un augment de la criminalitat. “No vull res de tot allò,” va dir la germana de DuBose.

Els veïns, seguint els desitjos de la família, es van concentrar davant les portes dels jutjats amb cartells en què es llegia “No farem disturbis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona