Societat

L'altra forma de netejar

Veïns de Sant Roc promouen una acció per mantenir els espais nets i per conscienciar el veïnat

Abunden els comentaris per fugir del ‘Netejant Badalona' de García Albiol

L'aposta no ésnetejar més Sant Roc, sinó
fer que alguns veïns l'embrutin menys

El lema Netejant Badalona, que va aixecar tanta polseguera durant la campanya electoral –després que l'exalcalde Xavier García Albiol l'explotés recorrent a l'ambigüitat que li és pròpia–, pot adquirir altres dimensions. Així va quedar ahir manifest al barri de Sant Roc, un dels sectors de la ciutat que més pateixen les dificultats socials i on mig centenar de veïns van respondre a una campanya impulsada per tres entitats per netejar un dels punts més transitats de la zona. Escombres en mà, i amb el rum-rum de fons del Netejant Badalona en la versió d'Albiol, els veïns van deixar com una patena la plaça Roja.

Amb aquesta acció, la plataforma Sant Roc Som Badalona i les entitats pakistaneses Pak Welfare i Camí de la Pau pretenien fer una crida al civisme, en un barri on els comportaments indesitjats formen part del paisatge. “A Sant Roc hi ha hagut una deixadesa permanent per part de tots els governs, que han permès que el barri es consolidés com un gueto”, va afirmar el portaveu de Sant Roc Som Badalona, José Martínez. Des de Pak Welfare, Naveed Aslam va reivindicar el treball “braç a braç” de tots els que viuen a la zona, al marge del seu origen, i el president dels comerciants pakistanesos a Badalona, Alí Zulfiqar, va lamentar “la manca d'educació d'alguns veïns de la zona, que embruten el carrer de manera permanent”.

La campanya d'ahir aspira a no ser una flor d'estiu. “Tindrà continuïtat”, va assegurar la regidora del districte, Fàtima Taleb (Guanyem Badalona en Comú), que agraïa que la iniciativa d'ahir hagués sorgit dels mateixos veïns. En les darreres setmanes, l'associació de veïns de Sant Roc no s'ha cansat de denunciar que el barri estava més brut que mai i que l'incivisme estava conquistant els carrers. El nou govern municipal (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) s'ha vist obligat a admetre que la ciutat estava més bruta del que és habitual. La setmana passada, després d'una reunió d'urgència amb l'empresa FCC, es va decidir incrementar algun servei per mirar de resoldre la situació. Javi López, regidor d'Espai Públic (Guanyem), va justificar ahir l'origen del problema: “Al juliol, històricament, sempre hi ha hagut la sensació que la ciutat estava més bruta perquè és quan molts treballadors fan vacances i el servei disminueix.” “Per això estem mirant de posar-hi remei”, va subratllar, recordant que el setembre “és un altre mes complicat perquè es repeteix una situació similar, amb molta gent al carrer i una disminució dels efectius”.

Ahir, tant Taleb com López es trobaven entre les persones que es van arremangar per netejar la plaça Roja. Una veïna reclamava que es fes menys el paperot i que es contractés gent del barri que està a l'atur per fer tasques de neteja. Ara per ara, el govern local no es planteja introduir canvis en el sistema de neteja que ha heretat del govern anterior. L'aposta no és netejar més la zona sud, sinó promoure el bon comportament i fer que alguns veïns embrutin menys la via pública. Ahir, la plaça Roja feia goig. Per l'estat en què va quedar i per la bona sintonia entre els diferents col·lectius que van respondre a la crida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona