Societat

Temporada a la baixa en hotels i cases rurals

La caiguda a la meitat del turisme rus a la Costa Daurada ha provocat un descens de l'ocupació malgrat la pujada d'altres mercats

Temporada “fluixa” a les terres de l'Ebre i als apartaments turístics del litoral

Després de diversos anys en què el sector turístic ha estat un pou de bones notícies per a les comarques tarragonines, hotels, apartaments i cases rurals coincideixen en les sensacions que en ple equador de la temporada estiuenca l'ocupació està anant a la baixa. A falta de les xifres definitives del mes de juliol, tots els sectors coincideixen a assenyalar que la tendència ha estat negativa respecte de les xifres de l'estiu passat, i en alguns casos, com els dels hotels, protagonitzada sobretot per l'ensorrament del turisme rus, que ha arrossegat gran part del sector. Amb aquest precedent i l'experiència de les reserves de darrera hora, el món turístic no s'atreveix a fer previsions clares de cara al mes d'agost, tot i que mantenen les esperances que s'aconsegueixi mantenir les xifres d'ocupació altes.

Menys clients a hotels

El turisme procedent de Rússia, que havia arribat a ser el principal mercat internacional a la Costa Daurada central, ha registrat un descens d'un 52% tant durant el mes de juny com a la primera quinzena de juliol, de la qual ja es tenen dades. “S'està constatant un descens que ja prevèiem que seria entre el 50 i el 60%, i que malgrat la pujada lleugera d'altres mercats internacionals, no està compensant les xifres globals”, va explicar el president de l'associació hotelera Salou Cambrils la Pineda, Eduard Farriol.

Les xifres de la incidència dels visitants russos han tornat a les registrades el 2010, abans del gran boom del mercat, i pel seu gran volum en pernoctacions, estan marcant en vermell les xifres de molts establiments hotelers. “Especialment en aquells casos en què s'havia produït una especialització molt gran cap a aquest mercat”, detalla Farriol. Tan sols durant la primera quinzena de juliol, aquest descens del nombre de turistes russos ha suposat la pèrdua de 93.000 pernoctacions, tot i que en el balanç final la caiguda ha estat d'un 10% (amb 47.000 pernoctacions) gràcies a l'augment d'altres mercats europeus, com el belga, l'irlandès o l'holandès, que són més petits, o fins i tot del turista estatal, que també està remuntant.

Malgrat que el sector hoteler ja preveia el descens des del febrer (les reserves anticipades des de Rússia havien baixat llavors un 90% respecte a l'any anterior), Farriol reconeix que trobar una alternativa a un mercat tan gran “no és fàcil”. La Costa Daurada està fent esforços els darrers anys per obrir nous mercats al Caucàs i al Kazakhstan, però els resultats no s'esperen a curt termini.

Tot i això, la segona quinzena de juliol ha ofert alguns motius per l'optimisme per, com a mínim, poder aturar la caiguda i deixar-la en una pèrdua “de quatre o cinc punts” al final de la temporada. L'afectació dels atemptats a Tunísia, que ha suposat la desviació de turistes britànics que tenien com a destinació el país africà a la Costa Daurada, ha permès donar més dinamisme al sector. “Tot i això, és difícil fer previsions ara mateix”, reconeix el president de l'associació.

Temporada “fluixa”

A la Costa Daurada tampoc estan tenint bones sensacions els apartaments turístics, que es veuen arrossegats en gran part per les ofertes que molts hotels estan fent per tal d'intentar millorar la seva ocupació. Operació que, per tant, treu mercat a l'opció dels apartaments, que és a priori més econòmica. “A banda, també hi havia una part de mercat rus que buscava apartaments de luxe”, explica Josep Grasset, president de l'Associació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada.

A l'entitat esperen que el mes d'agost l'ocupació se situï al 90% després d'un mes de juliol que, reconeixen, “no ha anat bé”. “La segona quinzena s'ha animat, però no tant com per compensar el perdut a la primera”, detalla Grasset.

El president de l'entitat considera que aquesta temporada ha de servir de punt d'inflexió per tal que el sector turístic de les comarques tarragonines continuï treballant per obrir mercats, però sense oblidar els esforços ja fets amb el mercat rus des de fa anys.

On les previsions no són gaire optimistes és a les terres de l'Ebre, on les cases rurals, dependents sobretot del turisme nacional, han viscut “un juliol bastant fluix”, segons l'Associació de Turisme Rural de les Comarques de l'Ebre (Aturebre). L'entitat reconeix que l'ocupació s'està situant per sota de les xifres registrades l'any passat, malgrat que la meteorologia d'aquestes darreres setmanes ha estat molt favorable al sector turístic. El fet que les reserves es deixin cada cop més a última hora els impedeix fer previsions de cara a l'agost.

L'Imperial Tàrraco, en traspàs

Un dels hotels principals de la ciutat de Tarragona, l'hotel Imperial Tàrraco, es troba en una situació de transició després dels plans de la propietària, HUSA, de vendre's l'establiment per tal de pagar els deutes que té amb els creditors. En concret, la cadena hotelera propietat de Joan Gaspart va presentar dilluns passat un conveni per tal de sortir del concurs de creditors en què fa més d'un any que es troba, segons va informar Europa Press. La seva proposta suposa la venda de l'hotel a les administracions públiques, tot i que retenint-ne la gestió. Els trenta milions en què es troba taxat l'establiment servirien per pagar els deutes amb l'Agència Tributària, Fogasa i la Seguretat Social. Els rendiments han de servir també, els dos primers anys, per renovar l'establiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.