De la jungla de Salou a l'Àfrica
El lleó que els Mossos d'Esquadra van descobrir dins d'un garatge a la capital de la Costa Daurada iniciarà aquesta tardor el retorn a l'Àfrica, on serà acollit per un santuari per a felins
Després de viure a un garatge, una hípica i una gossera, el lleó que el mes de juny passat va acaparar portades en ser descobert quan l'amo el treia a passejar per Salou afronta ara el retorn a casa. O, com a mínim, a la seva casa ancestral. El pròxim mes de novembre està previst que l'animal, que durant tot aquest temps ha estat tutelat per l'organització ecologista Depana, iniciï un viatge cap a Sud-àfrica, on l'espera un santuari per a grans felins gestionat per una entitat alemanya.
Massa gran
Des que va ser descobert a Salou i la seva «captura» definitiva a Cubelles (Garraf) el mes de juny passat, el lleó (batejat com a Simba) havia estat en un refugi provisional a Òdena (Anoia), una instal·lació que habitualment col·labora amb Depana per acollir els animals que la Generalitat comissa. Hi va arribar quan era un cadell de set mesos, però, evidentment, els lleons creixen ben de pressa. «Érem conscients des del principi que no s'hi podria quedar», va explicar Josep Rey, responsable del programa d'animals exòtics de l'ONG Depana.
De fet, en tan sols un mes, en Simba es va engreixar deu quilos i, és clar, semblava que la casa d'acollida se li feia petita. A Depana, que era el primer cop que els tocava treballar amb un lleó, ja li havien trobat una altra llar definitiva, al santuari sud-africà de Lionsrock, dedicat a grans felins i altres animals salvatges i situat a unes tres hores en cotxe de la ciutat de Johannesburg. «Ho vam intentar al zoo de Barcelona, però els era impossible acollir-lo», va dir Rey.
Però com que els tràmits burocràtics són llargs fins i tot per al rei de la selva (i més quan es tracta d'un cadell en plena fase de creixement), finalment el lleó abans resident a Salou ha hagut de marxar de forma provisional a Holanda, on la Fundació AAP li ha ofert refugi fins que arribi el bitllet d'avió a Sud-àfrica.
Més bèsties
Tot i que és la primera vegada que a l'organització els ha tocat vetllar per un animal d'aquestes característiques (normalment han de tractar amb micos de Gibraltar), a Depana sembla que ja tenen clar que no serà l'última. «Sabem que a Sitges hi ha un home que té un lleopard i, de fet, en Simba formava part d'una ventrada de dos cadells, així que en algun lloc pot haver-hi un altre lleó amagat en una casa», va detallar Rey. «El problema és que és més difícil tenir un gos pittsburgh que un lleó, perquè la llei no ho prohibeix expressament», diuen des de Depana. «Els problemes vénen, però, quan l'amo se'n vol desfer».
Del circ al carrer
El lleó més famós de la Costa Daurada va néixer dins l'ambient d'un circ, però el seu responsable va decidir llavors vendre'l a un particular de Salou. Aquest aprenent de domador va acabar tancant el lleó en un garatge a Reus, on s'apropava cada vespre a donar-li de menjar. De tant en tant, però, el treien a passejar, i va ser un cop que es trobava en una terrassa a Salou que els Mossos el van acabar descobrint. Com que s'ensumava els problemes, el propietari el va regalar a un amic de Cubelles, que finalment el va acabar deixant a una hípica, des d'on el va recuperar finalment la policia. Però en Simba encara no havia acabat el seu peculiar pelegrinatge, ja que també va haver de passar unes quantes setmanes esperant una llar a la gossera de Cubelles.