territori

Riudoms basa la promoció de l'avellana en la innovació culinària

El municipi del Baix Camp celebra la 35a edició de la Fira aquest cap de setmana

El consum tradicional de l'avellana i els seus derivats industrials comuns han donat lloc a Riudoms (Baix Camp) a la promoció de productes derivats d'aquest fruit sec diferents i que aportin innovació en la seva vessant culinària. Aquesta és la nova projecció que la Fira vol donar a l'avellana amb l'objectiu de sempre, augmentar el seu consum. El riudomenc Eugeni Perea, doctor en Història Moderna i actual cap de l'Arxiu de la Diputació de Tarragona, ha inaugurat la mostra aquest divendres. També s'ha lliurat el premi Fira de l'Avellana 2015 al gremi de de forners i pastissers de Riudoms per distingir, precisament, l'esforç en la innovació de productes amb avellana que fa aquest col·lectiu.

Com ha destacat el director de la Fira de Riudoms, Francesc Xavier Bonet, la mostra ha trobat en els usos culinaris i la pastisseria una nova via per a la projecció de l'avellana. "La globalització ha creat una sobreoferta i cal trobar sortides especialitzades perquè el consum tradicional està sobreexplotat", ha apuntat Bonet. Aquestes noves alternatives per a aquest fruit sec s'intenten reforçar des de fa gairebé una dècada a Riudoms amb l'elaboració d'un receptari els dies previs a la fira. Aquest any, amb prop de 80 participants s'han fet propostes tan innovadores com la piruleta de llagostí amb avellana i tomàquet; la pipeta de mini amanida caprese amb pesto d'avellanes; els bombons d'avellana, cereals i ametlles; hummus amb avellanes; 'bocaditos' de xocolata i avellana, o l'escuma d'avellana amb cremós d'orxata i bescuit de cacau. 

Aquestes receptes, impulsades per xefs de referència de la zona, encaixen en una dieta mediterrània en plena projecció mundial que pot ajudar, com ha apuntat Bonet, a incentivar el consum de l'avellana. "El consum és la clau. Els derivats industrials de l'avellana són molt coneguts i no és per on anem. Des de la fira volem que es conegui l'avellana com un producte culinari i a partir d'aquí, totes les derivades que en sorgeixin, benvingudes seran", ha afegit el director de la mostra. En concret, els visitants poden provar un ventall ampli de productes elaborats a partir de l'avellana. L'orxata, el gelat o el xarrup d'avellana, les avellanes crues, torrades o garapinyades, el licor i la coca d'avellana o de músic, entre altres. 

Amb més de 120 expositors, repartits en 16.000 metres quadrats al centre de la vila, la fira de Riudoms també promociona l'agricultura i la resta de productes que s'elaboren a l'horta de Riudoms així com una destacada representació de negocis de jardineria i els vivers, un sector cap on ha anat derivant "de manera natural" l'agricultura de la zona arrossegada per les continues crisis de preus i dificultats que pateix.

La inauguració de la 35 ena edició ha anat a càrrec d'Eugeni Perea. El doctor en Història Moderna i actual cap de l'Arxiu de la Diputació de Tarragona ha repassat la història de la fira al llarg de la història, i n'ha remarcat la seva "funció catalitzadora d'interessos comercials i socials" al poble, a la comarca i al territori. També ha assenyalat els punts d'inflexió de la mostra amb la introducció de la maquinària, primer, i quan fa 35 anys es torna monogràfica i centrada en l'avellana. L'èxit de la mostra l'ha atribuït a "la professionalitat dels pagesos de Riudoms". "No és un elogi gratuït", ha afegit recordant els premis que arreu han recollit sempre els agricultors de la vila.

Abans del seu discurs, s'ha atorgat el premi de Fira de l'Avellana 2015 al gremi de forners i pastissers de Riudoms per la seva labor en la promoció de l'avellana.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.