CRÒNICA
La capital dels senegalesos
Salou no tan sols va patir ahir un cop dur a la seva imatge en plena temporada turística. La població de la costa del Tarragonès també va veure ahir com se li feia miques la imatge de la qual durant anys ha presumit com a model de convivència i d'acollida de població immigrada. La coneguda com a capital de la Costa Daurada, que aquests dies viu un dels moments de major població flotant per la presència de turistes i de propietaris de segones residències, és també el municipi de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre amb un major índex de població empadronada d'origen estranger, per damunt del 40%. Entre aquests, els senegalesos són la nacionalitat més nombrosa al padró municipal, després de l'espanyola, i és la població catalana amb una comunitat senegalesa més nombrosa.
Fins ahir, però, la versió oficial sempre havia sostingut que, malgrat les elevades xifres d'immigració (per damunt de les més conflictives situacions al Vendrell o a Tortosa), la població d'origen senegalès s'havia integrat amb total normalitat en la societat salouenca. Aquesta imatge envejable, en què la immigració gairebé mai no ha estat motiu de debat polític en els darrers anys, tenia un punt feble que ahir va acabar fent-la caure: el top manta. Amb l'avenç de la crisi, cada cop més salouencs d'origen senegalès (i especialment aquells en situació irregular i invisibles per al padró municipal) han acabat dedicats a la polèmica venda ambulant.
Paradoxalment, els carrers de Salou han estat els darrers anys pràcticament lliures de l'estesa de les mantes dels venedors, i, en canvi, tothom la reconeix com el principal punt de residència de la gran majoria de venedors ambulants que es mouen per la Costa Daurada i fins i tot més al nord. L'estació de Salou, precisament, s'ha convertit en el punt de trobada de molts dels venedors de top manta que utilitzen la línia de regionals de la costa com a mitjà de transport cap a altres municipis costaners on poder distribuir els seus productes. “Puja al tren de les vuit i et sentiràs a Àfrica”, comentaven ahir els treballadors de la terminal. L'increment de la pressió policial sobre la venda ambulant il·legal, i la major incidència en els domicilis dels venedors també reconvertits en magatzems de productes, ha acabat generant un polvorí que ahir es va encendre.