Societat

La Taulada de Valls projecta oferir sostre amb un alberg

Amb menys de dos anys de funcionament, el menjador social ja atén una mitjana d'un centenar d'àpats diaris

Mossèn Joan Font, impulsor de la iniciativa, promou ara un espai per a l'acollida

Quan encara no fa dos anys de la seva posada en marxa, al desembre del 2013, el menjador social La Taulada de Valls ja ha esdevingut una peça rellevant del tercer sector a la capital de l'Alt Camp. “Oferim una mitjana de 100 menjars diaris i a vegades fins a 140”, explica mossèn Jaume Font, impulsor del projecte i rector de la parròquia del Lledó.

Per Font, La Taulada està complint “amb escreix” les expectatives que hi va dipositar, tant des de la cobertura a les necessitats com de la solidaritat. Entre els benefactors, hi ha des de grans superfícies, algunes de les quals prefereixen mantenir-se en l'anonimat, fins a petits comerços, particulars i entitats que dia a dia nodreixen el rebost del centre. “És admirable veure com algú que té quatre oliveres apareix un dia amb una garrafa de cinc litres d'oli”, explica el rector, com a exemple del suport social.

Al costat d'això, l'entitat disposa de més d'una trentena de voluntaris que s'encarreguen de preparar el menjar, servir els àpats i fer-se càrrec de la infraestructura. A més d'aquests, hi ha grups de joves que en època de vacances donen suport a tots aquestes tasques i persones que col·laboren en accions puntuals com la campanya de recollida, que es va fer coincidint amb la Firagost.

Per mossèn Font, l'únic aspecte a millorar és el d'augmentar el nombre de socis que, si bé és baix, de moment permet cobrir les despeses d'aigua, llum i gas. “El projecte està consolidat, però amb més socis seria encara més sòlid”, assenyala. En aquest sentit, vol negociar amb les administracions perquè assumeixin el cost d'una persona a la cuina.

La Taulada té el suport dels serveis socials per tal de garantir que els usuaris siguin persones que realment necessiten el servei, tot i que Font treu importància a aquest aspecte. “Quan Jesús va multiplicar els pans i els peixos no va preguntar si realment ho necessitaven”, argumenta.

El perfil de l'usuari és d'un home sol que, en molts casos, viu en una casa abandonada sense serveis. Per aquest motiu, a La Taulada també ofereixen el servei de dutxa, bugaderia i el de tallar els cabells. Però també en són usuaris famílies. “Molta gent rep aquests ajuts de poc més de 400 euros, i si han de pagar aigua, llum i lloguer, no els queda gaire per al menjar” encara que rebin suport d'altres entitats, lamenta Font.

De fet, la seva percepció des de l'obertura del menjador social és d'un augment de les necessitats. Si en els darrers mesos des de les administracions es parla d'uns indicis de recuperació econòmica “al que està a ras de carrer no li ha arribat”.

La realitat és que el mateix Font té llogats tres pisos que ofereix a persones sense recursos a canvi d'una petita quantitat per l'ús de les habitacions. I tot i amb això, “he hagut de posar gent a dormir a la catequesi de la parròquia”, explica.

Per aquest motiu “l'esperit missioner” que guia el rector de la parròquia del Lledó, l'empeny a posar en marxa un alberg d'una vintena de places que espera que es pugui obrir els propers mesos. Segons Font, l'Ajuntament de Valls ja ha compromès la cessió d'un espai i s'està a l'espera que els tràmits es tirin endavant, perquè el projecte està elaborat des de l'any passat. Segons les seves previsions, per a la seva gestió directa n'hi hauria prou amb una persona que tingués cura de l'equipament durant la nit.

La iniciativa és que aquest futur alberg doni servei durant porques nits als transeünts tot i que també pot ser de suport per a les persones que malviuen en edificacions sense serveis. Principalment, és d'utilitat durant els mesos de l'hivern.

LA FRASE

Molta gent rep ajuts de 400 euros, i si han de pagar lloguer, aigua i llum, no els en queda prou per menjar
Joan Font
RECTOR DE LA PARRÒQUIA DEL LLEDÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia