Societat

Societat

Marieke es retira a l'Alta Garrotxa

Una mula d'una finca extremenya, salvada del sacrifici, s'està recuperant al Santuari Gaia de Salarça, després d'un viatge accidentat

Un dels últims ingressos al Santuari Gaia, el refugi d'animals de Salarça (terme de Camprodon), és la Marieke, una mula que s'ha fet un lloc al cor dels qui estimen els animals, des que la gent del refugi la van presentar a les xarxes socials. L'animal és vell –se li calculen més de 40 anys– i a la finca d'Extremadura on vivia fins fa poques setmanes la feien servir per llaurar i arrossegar troncs. Una fotografia de la Marieke treballant, que es pot trobar a la pàgina web de Gaia, il·lustra molt bé la situació en què es trobava. Com que ja no servia, estava condemnada al pescozón: un cop mortal al clatell que, segons expliquen els de Gaia, sol ser habitual en aquelles terres.

“Però la Marieke –expliquen els responsables del refugi de Salarça– va tenir la sort que els seus amos, abans de prendre aquella dràstica decisió, es posessin en contacte amb l'Associació de Càceres per a la Protecció i Defensa dels Animals. Aquests van contactar amb nosaltres perquè pogués venir a viure els seus últims dies al Santuari Gaia.”

Diuen que, ara, la mula està bé, després de superar un trasllat que la va deixar molt cansada. El trajecte, de 2.000 quilòmetres per carretera, va ser molt dur “tant físicament com emocional”, asseguren al Santuari Gaia, perquè el seu estat de salut no era gaire bo. Pel que narren, el viatge va ser una mena d'epopeia. Al cap de poc d'haver-lo iniciat, van parar al refugi del Valle Encantado, a Madrid, perquè la futura veïna de l'Alta Garrotxa pogués descansar una nit. Allà, va rebre la visita dels responsables d'un altre refugi de la zona, el Wings of Heart, que s'havien assabentat del cas de la Marieke i li volien mostrar el seu suport. “Van ser moments molt bonics compartint experiències dels refugiats que habiten els santuaris.” L'endemà, van reprendre el viatge i, al cap d'unes hores, van parar perquè la mula reposés. “Però en baixar-la del remolc, les cames li van fallar i es va desplomar. Per mala sort, el terra era de sorra i cada vegada que intentava aixecar-se relliscava i tornava a caure.” Van ser els moments més complicats del trasllat. L'ajuda d'una gent que els va veure no va ser suficient i van trucar a emergències. El 112, expliquen membres de Gaia, va contactar amb la Guàrdia Civil, però els agents van dir que ells no podien fer-hi res. “I, a més –recorden–, ens van advertir que si la Marieke sortia a la via pública ens multarien.” Per sort, els bombers de la Diputació de Saragossa sí que van acudir i entre ells i altra gent van aconseguir carregar la mula al remolc. D'Aragó fins a l'Alta Garrotxa, el viatge va ser més tranquil i la Marieke va arribar-hi sana i estàlvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.