Societat

Política

Acció popular

Estelades a Vilassar de Mar

Un grup de veïns del municipi han penjat fins a un total de 72 banderes independentistes per diversos punts del poble

Asseguren que l'acollida ha estat molt bona i que fins i tot hi havia gent que les apadrinava

Si un passeja pels carrers de Vilassar de Mar no pot evitar mirar cap amunt i fixar-se que hi ha un munt d'estelades penjades a diversos punts públics del municipi. A zones tan cèntriques de la vila com l'N-II, la carretera de Cabrils, la zona industrial o a les rotondes d'accés al poble s'hi poden veure les banderes independentistes. En total unes 72 estelades onegen a Vilassar de Mar. Aquesta iniciativa té el seu punt de partida a l'any 2014, quan va entrar en vigor la sentència que prohibia l'exhibició d'estelades als edificis públics i col·legis electorals arran d'una denúncia de Societat Civil Catalana. Llavors va ser quan l'Assemblea Nacional Catalana va engegar la campanya perquè es pengessin les estelades als balcons de les cases. Concretament, a Vilassar de Mar ja se'n van col·locar algunes en uns quants espais públics, fins a arribar a penjar-ne 17. A partir d'aquí, un grup de veïns del municipi, alguns membres de l'ANC i d'altres a títol particular, van decidir passar a l'acció i continuar penjant les banderes independentistes pel poble des del mes de maig fins al juliol passat, i va donar de resultat poder arribar a les 72 banderes que a hores d'ara onegen pel municipi.

“Ens reuníem cada divendres a la nit a la plaça de l'Església amb una escala i, ja fos a peu o amb cotxe, anàvem tots junts a penjar les estelades”, van explicar Vicenç Valls i Isidre Monzonis, dos dels participants en l'activitat que setmanalment aplegava una quinzena de veïns de Vilassar de Mar. “Molta gent ens animava, i fins i tot ens demanava si en podíem penjar alguna davant de casa seva”, afirmaven els dos participants. En aquest sentit, Valls i Monzonis també van comentar que molts veïns també hi van col·laborar “apadrinant” alguna de les banderes i van voler destacar “l'obligació moral i la continuïtat que hi ha hagut” durant els mesos que es van dur a terme aquestes penjades setmanals d'estelades. Els dos participants, però, van explicar que ara està previst deixar de fer aquesta activitat per “poder dedicar els esforços en la promoció de la independència” però sense prendre partit amb cap formació política en concret, ara que s'acosten les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. A nivell de difusió d'aquesta activitat, les xarxes socials també hi van tenir un paper destacat gràcies al grup de Facebook que du per nom Omplim Vilassar d'Estelades. En el grup, a més, s'hi pot trobar un enllaç amb l'aplicació Google Maps, on hi ha els punts exactes de Vilassar de Mar en què hi ha les estelades penjades i el número de l'ordre amb què es van col·locar.

El cas d'Arenys de Mar

D'altra banda, a Arenys de Mar sí que hi ha hagut polèmica per les estelades que hi ha penjades a la Riera del municipi. En aquest cas, el PP, soci de govern de Junts per Arenys (JxA), i C's van presentar una instància perquè ordenessin la retirada d'aquestes banderes. No obstant això, l'alcalde accidental del municipi, Xavier Masgrau (JxA), ja va manifestar que de moment no faran retirar les estelades a l'espera de poder mantenir una reunió amb l'alcalde, Estanis Fors (JxA), i valorar els successos. Masgrau també va comentar que la penjada de les estelades a Arenys de Mar va venir arran d'una petició de l'ANC i que l'Ajuntament en va donar l'autorització perquè es pogués fer.

Les estelades de Vilassar de Mar
72
estelades
són les que actualment onegen en diferents punts públics de Vilassar de Mar. Els interessats poden saber en quin lloc es troba cadascuna mitjançant l'aplicació Google Maps.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.