Vallès Oriental

Tagamanent acosta més el seu conjunt monumental a la població

En els propers mesos es col·locaran diferents plafons informatius de tots els elements

Els treballs al conjunt monumental de Tagamanent continuen aquests dies amb l’objectiu d’aconseguir noves descobertes i d’apropar més totes les restes a la població i fer-les més conegudes.

Les tasques són part d’un procés recollit en el Pla Director, que es va elaborar amb l’objectiu d’ordenar tot el conjunt del turó i, sobretot, de consolidar les restes i reforçar les estructures.

En una primera fase, segons explica Jordi Soler, director territorial nord d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, ja van aparèixer restes noves. “Es té la hipòtesi que aquestes restes pertanyien a l’antic castell, però està pendent de confirmació a partir d’exàmens arqueològics més complets”. En aquesta primera fase es va treballar en les restes de l’antiga Rectoria i de l’antic ajuntament. “Va ser en aquesta zona, retirant la runa i netejant, quan van sorgir nous elements com uns murs més profunds o una gran cisterna, que podrien pertànyer a l’antic castell”, comenta.

A partir d’ara, segurament després de l’estiu, començaran una nova fase d’obres que haurà de permetre acabar la intervenció a la zona de l’antiga Rectoria i Ajuntament, en un sector encara sense netejar. Segons Soler, també s’intervindrà en l’església, “que és l’estructura que es conserva millor però que té alguns problemes estructurals i li cal algun reforç”.

D’altra banda, està previst intervenir en tot l’entorn, des de la fase final del camí que porta al conjunt monumental fins al conjunt de feixes del voltant. “En aquests espais hi trobem elements interessants com una bassa, uns murs de pedra seca o un sistema de distribució de l’aigua”.

INFORMACIÓ PER ALS VISITANTS

Arribats a aquest punt del procés de treball, des dels Serveis d’Espais Naturals de la Diputació s’ha plantejat explicar a la població tot el conjunt, el que s’hi ha trobat, el que s’hi està fent i el que representa. Això s’afegiria a les visites guiades que acostuma a fer l’Associació d’Amics de Tagamanent de forma periòdica.

Soler ha assegurat que en poc temps ja tindran a punt aquesta primera fase, que consistirà en la col·locació de diversos plafons explicatius. “Durant la primera fase de les obres ja vam aprofitar-ho per cobrir amb una lona una part de l’edificació rectangular de l’antic ajuntament i una part de l’antiga Rectoria, que conservava els quatre murs”. Els primers plafons, per tant, s’instal·laran en aquest cobert, “perquè serveixin per introduir la visita a tot el conjunt”. D’una banda, s’explicarà el conjunt dins el context del Pla de la Calma i del Parc Etnològic de Tagamanent, i de l’altra, també s’explicaran tots els treballs que s’estan fent.

Cap a finals d’any instal·laran més plafons, tant a l’interior del recinte com a l’exterior i a l’entorn, per explicar de la millor forma possible tot el conjunt. “Pensa que molta gent ni sap que allà antigament hi havia hagut l’ajuntament”. Aquests plafons estaran formats per imatges i textos breus. “En definitiva, serà una museïtzació lleugera”, afirma Soler.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.