Societat

PERE VIRGILI

ALCALDE DE RODA DE BERÀ

“Abandonarem el pla d'ajust aquest trimestre”

L'equip de Pere Virgili (CiU) governarà en minoria, com a mínim, fins a finals d'any

La nova passarel·la que connectarà el centre amb els equipaments sanitaris i educatius i la construcció del nou institut són dos dels projectes de més envergadura d'aquest mandat

Primer mandat
Nascut a Roda de Berà fa 51 anys, Pere Virgili s'ha convertit en el nou alcalde del municipi. L'experiència anterior com a tinent d'alcalde d'Urbanisme, Serveis i Esports fa que afronti aquest mandat amb la il·lusió de la novetat però amb l'experiència d'haver treballat en els projectes importants de Roda de Berà. I amb l'avantatge de ser el president del Consell del Tarragonès, càrrec que exercirà els dos primers anys.
Ara no és el moment que ens posem a discutir si el Baix Gaià ha de ser una comarca
El desviament de l'N-340 a Tarragona no és un problema tècnic, sinó polític

Pere Virgili ha pres el relleu de l'alcalde Pere Compte, de qui reconeix que ha après molt. Anteriorment, ja havia tingut responsabilitats com a regidor de CiU, tot i que confessa que el que el va enriquir més va ser l'etapa a l'oposició. Compaginar el dia a dia d'un govern en minoria amb la presidència del Consell Comarcal del Tarragonès serà un gran repte personal.

Com afronta el seu primer mandat i el relleu de l'alcalde Pere Compte?
Amb il·lusió i sent conscient que és un mandat diferent dels que hem tingut fins ara. Vaig estar en un mandat amb majoria absoluta (2003-2007), el següent a l'oposició, fruit d'una moció de censura, i l'últim (2011-2015), en què també vaig estar al costat d'en Pere Compte, com a primer tinent d'alcalde d'Urbanisme, Serveis i Esports, que em va permetre treballar en molts projectes. El fet de no haver aconseguit la majoria en aquestes eleccions ens portarà més feina de negociació –ja es va demostrar amb el cartipàs– i aquesta serà la tònica.
Això vol dir que descarten arribar a cap pacte?
En política no s'ha de descartar mai res. A Roda, com ha passat en altres municipis que han crescut, estem fent cada cop més política, però falta més gestió. Els resultats ens porten a haver de parlar amb tothom, també amb forces noves. De moment, governem en minoria. Després del 27-S, cap polític ni partit sap què pot passar, i també s'han de tenir en compte les eleccions generals. Per tant, crec que governarem en minoria fins d'aquí a finals d'any.
En el darrer mandat van seguir un pla d'ajust econòmic. Fins quan?
Podrem abandonar-lo aquest trimestre. Això ens donarà una mica d'oxigen, però sense que ens tornem bojos, però sí que ens deixarà fer uns pressupostos una mica més realistes. Fins ara havíem de destinar els romanents positius a eixugar deute. L'any que ve una part del romanent positiu el destinarem a inversions “sostenibles”, des del punt de vista financer.
Com estan els treballs a la zona de pícnic i esbarjo dels horts del Gassó?
És una obra del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (Puosc) que estarà acabada a la tardor i que va lligada amb uns horts socials que desplaçarem a aquesta zona cèntrica.
Un altre dels projectes importants és la creació de la nova passarel·la.
Tenim engegades les obres d'aquesta passarel·la per sobre del torrent que unirà el nucli antic amb la zona educativa i sanitària, on hi ha el centre mèdic i on es farà el nou institut. Ens estalvia uns 500 metres de recorregut i ho aprofitem per fer un petit parc infantil.
I el nou institut?
En la darrera reunió la consellera, Irene Rigau, ens va confirmar que abans del 2017 estaria adjudicat i construint-se al mateix solar on hi ha els mòduls.
El Festival Internacional de Cinema de Catalunya (FIC-CAT) ha convertit Roda en un referent del cinema. És un model cultural a seguir?
És un festival que ha crescut bé. A Roda ens porta un valor afegit de riquesa cultural i el seguirem defensant. Crec que, com a ajuntament, ens hi hem d'implicar més. Hem de donar-hi més suport tècnic en la feina del dia a dia perquè ha agafat una dimensió que convé professionalitzar-lo una mica. I a mi, particularment, em fa gràcia perquè vaig viure els inicis del festival, com a actor aficionat.
Per què és important per a Roda tenir un alcalde president del Consell Comarcal del Tarragonès?
Creiem que Roda havia de tenir més representativitat tant al Consell com a la Diputació. Al final, se'm va proposar com a candidat per CiU i estaré a la presidència durant els dos primers anys, fruit d'un pacte amb el PSC. Estic molt content, sobretot per Roda, que estarà representada en un organisme que inclou molta població –250.000 habitants– i municipis molt diversos, com ara Renau, Tarragona o Salou. Segurament, no es visualitza prou bé la feina que es fa als consells comarcals, sobretot el servei a les persones necessitades (beques de menjador, transport escolar....). En beques de menjador s'ha passat, en un curs lectiu, de 2.500 a 6.500, i aquest curs es pot arribar a les 8.000.
Quin encaix ha de tenir el Baix Gaià al Tarragonès?
Sé que han sortit veus, com ara la de l'alcalde d'Altafulla, que demanen una comarca pròpia per al Baix Gaià. Jo no sé si ara és el moment d'entrar en aquesta discussió, quan del que es parlava fins fa poc temps era de vegueries. Sóc conscient de les realitats diferents entre pobles com Creixell, Roda o Altafulla, amb Vila-seca, Salou o Tarragona, però crec que ara hi ha qüestions més importants.
Veu possible la gratuïtat de l'AP-7, mentre no hi hagi una variant?
En l'última reunió amb el secretari d'estat d'Infraestructures, tot van ser bones paraules però cap solució, tot i que va reconèixer que eren conscients que el desviament de l'N-340 a Tarragona era “el problema número 1” de les carreteres de l'Estat. Va deixar entreveure que aquest no és un problema tècnic, sinó polític, i ens va dir que tot depenia del resultat de les eleccions. Ens pensàvem que sortiríem amb una solució, a l'estil de l'N-II Maçanet-la Jonquera, amb bonificacions per als vehicles pesants i, al mateix temps, amb l'obligació de passar per l'autopista, però no va ser així. Aquesta solució ens hauria ajudat a respirar una mica, almenys entre setmana, que és quan hi ha més pas de camions. El més positiu que ens ha quedat és la unitat d'acció del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES