Osona/Ripollès

Un any anant a cops de bastó

Els Bastoners del Ges fan el primer aniversari amb una dotzena d’integrants.

Els Bastoners del Ges van ser entre els milers de persones que divendres de la setmana passada van omplir l’avinguda Meridiana de Barcelona en el marc de la Via Lliure de la Diada. Aquesta no va ser la primera actuació de la colla, amb seu a Torelló, que ara ha fet un any. Ernest Mena en va ser l’impulsor. “Venia de Sant Celoni”, comenta, on en ballava, i es va posar en contacte amb persones de la zona, alguns dels quals dels Dansaires del Ges. Un any després són una dotzena de bastoners “més o menys fixos” d’entre 16 i 30 anys aproximadament, alguns dels quals van saber de la creació del grup a través de les xarxes socials on són presents.

Els balladors es troben cada dimarts al vespre al Centre Cívic del Barri de Montserrat, encara que, com la setmana passada, “no sempre hi som tots” ja que molts dels bastoners formen part d’altres entitats. Per aprendre aquest tipus de dansa, encara que alguns ja n’havien ballat de més simples, van aprendre un parell de balls de Sant Celoni. Ara també en tenen dos de propis: l’entrada de Margalef –una de les figures de la festa del Pullassu del Carnaval de Torelló– i Si el rei vol corona de Mesclat.

Els integrants s’han anat afegint de mica en mica i “a qui arriba se li ensenya allò bàsic”, comenta Mena. Maria Camprubí, una de les integrants, comenta que “potser no cal tanta delicadesa” com en altres danses, però cal “estar concentrat i coordinat” perquè si no hi ha el perill de rebre un cop de bastó. A la sala on assagen hi tenen marcades les posicions al terra, i pel que fa als passos “cada colla hi posa noms diferents” com “el gat ninja” o “la corona” en el seu cas, per entendre’s internament. De moment, encara no s’han constituït com a entitat.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia