Societat

Cultura popular

Una festa major que coincideix amb les eleccions al Parlament

L'altra campanya

El Prat convida als actes de festa major amb cartells inspirats en l'estètica i tipografia de les banderoles electorals

El dissenyador Óscar Calzada tria personatges de la cultura popular i els barreja amb elements característics de la política

S'ha volgut aprofitar la campanya electoral per posar un punt d'humor als carrers

Més d'un que es passegi aquests dies pel Prat es pot sentir descol·locat. Com a totes les ciutats, els fanals han esdevingut suport de banderoles amb una cara –o no– en primer plànol i eslògans diversos. Units guanyem, La Catalunya de la gent, El vot de la teva vida, Governem-nos... I amb uns colors predominants que s'atribueixen a uns partits polítics determinats, els que es presenten a les eleccions del 27-S. D'uns altres fanals, a una prudent distància, pengen altres cartells, també amb cares en primer plànol i eslògans diversos: La festa que ens uneix, Ara és l'hora de la festa, No permetré que plogui per la Festa Major, Plantem cara a l'avorriment... Amb uns colors que, també, s'associen als mateixos partits tot i que, Pantone a la mà, en siguin lleugerament diferents. És la manera com l'Ajuntament del Prat i el dissenyador Óscar Calzada conviden enguany a participar de la festa major aprofitant la coincidència en dates amb les votacions al Parlament.

El Prat celebra cada any la festa major a l'entorn de la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, el 26 de setembre. Enguany el cap de setmana coincideix amb les eleccions, i Calzada ho ha volgut aprofitar per inspirar-se en els cartells electorals. “Ens va agradar la proposta perquè és una forma de fer humor en unes eleccions serioses”, explica el regidor de Cultura i Participació, David Vicioso. La festa ha entrat en campanya? “No, al revés”, assegura Vicioso. “Quan em vaig assabentar de la data de les eleccions, de seguida vaig pensar en la festa major, que és en aquestes dates.” Però el cert és que els cartells de la festa major han hagut de participar de la dinàmica de la campanya electoral, ja que es van haver d'incloure en el repartiment d'espais que va fer la comissió electoral. S'han instal·lat als espais més cèntrics, com la plaça de la Vila i l'avinguda Verge de Montserrat, i a tocar de places i equipaments on es fan actes. S'ha evitat, això sí, la coincidència en els mateixos espais de les banderoles electorals.

Com a figures dels rètols s'han escollit els gegants Paulina, Rotllà i Joanet, i els capgrossos Belcebú, Groucho i Nas de Carxofa. Hi ha qui els identifica amb Carme Forcadell i amb Lluís Rabell, però el regidor nega que s'hagi buscat cap semblança. “La proposta dels cartells es va fer cap al juny o juliol, quan encara no estaven fetes les llistes electorals ni les coalicions”, assenyala Vicioso.

Ciutat inundada pels cartells

Quan el dissenyador va saber les dates de la campanya electoral, un cop havia rebut l'encàrrec de l'Ajuntament, de seguida va pensar que la ciutat quedaria inundada pels reclams polítics i va pensar allò de “si no pots amb el teu enemic uneix-te a ell”. I va aprofitar el disseny dels cartells electorals i les icones de la festa major per fer una proposta que no ha deixat ningú indiferent. “A la gent li agrada, però a alguns partits els ha molestat” la barreja de colors i eslògans, segons Calzada.

Alguns són fàcilment atribuïbles a la campanya actual i d'altres recorden moments del passat, com El caloret de l'infern –inspirat en la popular Rita Barberà tot i que amb el vermell socialista–. “No he volgut associar cap cartell a cap partit, només fer la gràcia”, assegura Calzada, que assenyala que els colors varien lleugerament –“el verd d'ICV-EUiA és un verd llimona i aquest és una mica més fosc”, posa com a exemple– i que algunes frases no tenen res a veure amb la política, com la que s'inspira en Groucho Marx. “No m'he volgut ficar en política ni ofendre ningú, sinó fer conya, que quan la gent veiés els rètols es preguntés si estava veient un polític o un gegant”, assenyala aquest pratenc que el 2012 va guanyar un premi de plata del guardó de disseny gràfic Laus.

Quatre dies d'activitats
La festa major del Prat se celebrarà entre demà i dilluns vinent. Quatre dies en què es podrà gaudir d'un centenar d'activitats, com ara balls, obres de teatre i els concerts de Joan Miquel Oliver, Joan Colomo, Seguridad Social i Rosario.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia