Societat

Societat

Dos anys de l'ocupació de Can Sanpere de Premià de Mar

Dinamitzant Can Sanpere

Durant els més de dos anys que fa que la fàbrica està ocupada s'hi estan tirant endavant iniciatives com ara classes de reforç escolar, la creació d'una emissora de ràdio o un rocòdrom

El col·lectiu que la gestiona reclama que passi a ser un gran espai verd i que es conservi una part de l'antiga fàbrica tèxtil

Una desena de col·lectius hi desenvolupen projectes sense ànim de lucre

Ja fa més de dos anys que es va ocupar l'antiga fàbrica tèxtil de Can Sanpere, situada en ple centre de Premià de Mar, fita immortalitzada amb una cançó d'un grup de hip-hop del municipi. Paral·lelament al procés d'expropiació del qual està pendent per destinar-la, en principi, a zona verda i equipaments, el cert és que durant aquest temps un grup d'un centenar de persones de totes les edats –aplegades en una desena de col·lectius– s'ha organitzat per convertir-la en un centre autogestionat on s'han fet i s'estan generant activitats de tot tipus amb la intenció de dinamitzar aquest gran espai que té una superfície de 9.500 m², aproximadament.

“Tot plegat és molt dinàmic i contínuament hi van naixent projectes sense ànim de lucre”, explica Andreu Mumbrú, un dels membres de l'Assemblea Can Sanpere, que destaca que les activitats “són obertes a tothom”. Precisament, un dels projectes que tenen més èxit són les classes de reforç escolar. “L'any passat un grup de tres o quatre mestres del poble van iniciar aquesta activitat per als alumnes de primària”, explica Mumbrú, que assenyala que enguany l'equip de docents s'ha ampliat fins a arribar a catorze mestres i que també es farà reforç de secundària, cosa que fa preveure que també s'ampliarà el nombre d'alumnes, que l'any passat es va situar en una vintena. Per dur-ho a terme, s'ha equipat una sala de la fàbrica amb material escolar didàctic i tots els utensilis necessaris, com si d'una aula es tractés.

Altres projectes consolidats del centre engloben multitud de disciplines, com ara un grup de jocs de rol, una pista de futbol sala, grups de balls de saló i de dansa africana, o la consolidació d'una coral que s'anomena Trompetes de la Mort. A més, també s'ha iniciat l'armari solidari, que permet que un cop a la setmana tothom qui ho vulgui pugui intercanviar roba, o el rocòdrom, en què s'ha habilitat una sala de l'espai amb la intenció de poder organitzar un grup excursionista. Segons avança Mumbrú, un dels projectes en què s'està treballant actualment és la creació d'una emissora de ràdio lliure. “L'estudi ja està pràcticament muntat, i la intenció és engegar-la per la castanyada”, explica el membre de l'assemblea, que assenyala que “ara es configurarà la graella de la programació”. “S'intenta que les activitats no s'encavalquin”, manifesta Mumbrú, que recorda que a Can Sanpere també s'hi fan altres activitats, com ara el cinema a la fresca, la Cafeta dels dimecres o xerrades i col·loquis.

El centre autogestionat de Can Sanpere, on no hi viu ningú, s'organitza a través de l'assemblea, que al seu torn es divideix en comissions que s'encarreguen de tasques més específiques. Pel que fa a la situació de la fàbrica, respecte a la qual l'Ajuntament va fer l'any passat una consulta, per decidir si la ciutadania volia que s'expropiés, el col·lectiu que la gestiona fa tres grans reclamacions: que l'espai sigui 100% públic, que hi hagi una gran zona verda i que es conservi una part de la fàbrica, “ja que té un valor tant històric com arquitectònic”, assenyala Andreu Mumbrú, que recorda la “mancança d'equipaments públics i d'un parc gran” que hi ha a Premià de Mar. De fet, la plataforma Can Sanpere va elaborar un informe per demanar que les naus més antigues de la fàbrica fossin declarades bé cultural d'interès local (BCIL). A més, i a tall d'anècdota, qui s'acosti al centre de Can Sanpere potser es trobarà amb la Blea, una simpàtica gata que dóna la benvinguda als visitants de l'antiga fàbrica tèxtil.

Dos anys revitalitzant l'espai
Des de la seva ocupació, ara fa una mica més de dos anys, el centre de Can Sanpere s'ha dotat d'activitats autogestionades com ara classes de reforç escolar, grups de balls de saló o un rocòdrom.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen a desplegar la detecció precoç del càncer de coll uterí

Botarell
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre de Roses

roses
SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell
SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt
SOCIETAT

Baqueira promou un programa de lloguer d’habitatges per als treballadors

Baqueira
societat

Impulsen un projecte per donar accés a l’aigua a les persones amb mobilitat reduïda

palamós
JUDICIAL

Els metges veuen probable que la hipoglucèmia greu de Mainat fos per insulina

Barcelona