Societat

Vilanova crea un saló pioner del carnaval

L'objectiu és convertir la ciutat en un referent cultural i comercial d'aquesta festa

S'instal·larà al novembre

Cada ciutat té la seva singularitat, i la de Vilanova i la Geltrú és el carnaval. Amb la idea de potenciar aquest tret distintiu de la ciutat, l'Ajuntament aprofitarà el marc de la propera Fira de Novembre –del 13 al 15 d'aquell mes– per estrenar un saló específic i pioner d'aquesta festivitat en què se celebraran diverses activitats culturals i comercials sobre la festa tradicional.

En la part més lúdica, el consistori ha convidat representants de quatre tipus de carnavals diferents de l'Estat espanyol perquè participin en diverses xerrades i ponències sobre la festa. En aquesta primera edició del certamen, les colles convidades vindran d'Alsasua (Navarra), Vinaròs (Baix Maestrat), Torelló (Osona) i Reus (Baix Camp). “Aquests municipis tenen carnavals molt diferents entre si –per exemple, el d'Alsasua és rural i el de Vinaròs és clarament turístic– i la idea és que a través del saló puguin donar a conèixer les seves festes més enllà del seu àmbit més proper”, assegurava en la presentació del saló Bienve Moya, impulsor del certamen.

Junt a aquest vessant més cultural, el nou saló, que tindrà més de trenta metres quadrats i s'instal·larà durant els dies de la fira al centre de la ciutat, també disposarà d'un gran espai comercial per a empreses vinculades al sector del carnaval perquè puguin exposar i vendre els seus productes –com ara màscares, vestits o confeti– però també per a agències de viatges o empreses del sector hoteler perquè puguin oferir paquets a bon preu.

Referent del carnaval

Tot i que aquesta primera edició no deixa de ser una prova pilot, l'Ajuntament vilanoví ja ha confirmat que l'any vinent es tornarà a repetir el certamen per les mateixes dates, aprofitant l'embranzida de visitants –uns 150.000– de la fira multisectorial de novembre. Amb aquesta decisió, el consistori vol donar continuïtat a un projecte ambiciós que vol convertir la ciutat de Vilanova en el municipi referent del carnaval a tot l'Estat.

LA FRASE

Una vintena d'empreses ja ens han demanat espai a l'estand del certamen
Gerard Figueras
Regidor de promoció econòmica

Fiança de 250 euros per eradicar l'incivisme

La Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC), l'organisme que s'encarrega d'organitzar el carnaval de Vilanova i la Geltrú, vol cobrar a les entitats que participen en l'Arrivo –la rua d'arribada del carnestoltes, un dels actes centrals del carnaval a la capital del Garraf– una fiança de 250 euros per eradicar l'incivisme dels participants durant el recorregut. Aquests diners es tornaran si les entitats “segueixen les indicacions de l'organització” i controlen la seguretat entre els participants, segons assegura el president de la FAC, Pep Sendrós, en declaracions a l'agència ACN.

La mesura, que podria aprovar-se en els propers mesos –de moment tan sols ha estat presentada a les associacions– busca posar fi als casos d'incivisme que es produeixen durant l'Arrivo, la majoria de vegades associats al consum elevat d'alcohol. “Fer pedagogia està molt bé, però on no hi entra, hem d'entrar a matar, no pas atemorint, sinó avisant que les coses costen diners”, afirma Pep Sendrós, que s'ha proposat fermament millorar la imatge i la seguretat “per evitar qualsevol desgràcia”.

D'altra banda, l'assemblea de la FAC ha aprovat introduir un caramel propi de Vilanova per a les Comparses, un altre dels actes centrals del carnaval vilanoví. Es calcula que l'any que ve ja en començaran a tirar un 20% de les entitats participants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia