Vallès Oriental

ENTREVISTA

Francesc Bonet: “No retallarem més. Els ciutadans ja han patit prou”

Entrevista amb l’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet

Francesc Bonet va néixer a Santa Eulàlia, on ha viscut tota la seva vida. Té 37 anys és llicenciat en Ciències Empresarials i ha treballat en l’empresa familiar de transports. Aquest any ha encapçalat la candidatura independent Poble Unit, que ha estat la més votada i ha tingut 5 dels 13 regidors.

Va ser regidor de CiU. Per què van decidir fer una candidatura independent?
Vaig ser regidor de CiU com a independent, però a Poble Unit no hi havia cap militant de CDC. El segon de la llista havia anat amb ERC també com a independent. No ens sentíem identificats amb el que hi havia i volíem que l’Ajuntament fos més proper. I com que no ens sentíem identificats amb ningú vam pensar que ens podríem organitzar. Ens va sorprendre perquè actualment costa molt fer llistes, però tothom es va apuntar de seguida.

S’esperaven guanyar?
No, tot i que era el que desitjàvem.

A què atribueix l’èxit?
Suposo que a les nostres idees de ser més propers al poble. I per les polítiques dels darrers anys, tant d’ERC com de CiU. El cansament de la gent amb els partits tradicionals també ens ha ajudat. Hem fet poca campanya i no tenim cap marca al darrere. Qui ens va votar va ser perquè volia votar per nosaltres, no per una marca.

Què és el que no van fer bé els governs d’ERC i CiU?
Van mirar de fer el millor possible per al poble, però entre ells hi havia un enfrontament que a peu de carrer va crear malestar. La gent es preguntava com és que no anem tots a una.

L’exalcalde Joaquim Brustenga, el seu antic cap de files, també es va equivocar?
No crec que hagi estat un mal alcalde. Ha fet el millor possible però potser la gent no l’ha valorat prou...

Vostès han aixecat la bandera de la participació.
Volem modificar el Pla d’Acció Municipal per fer-lo més participatiu. Que no hi hagi només pressupostos participatius en l’àmbit de Joventut, sinó també, per exemple, en festes. La participació, a la llarga, surt més econòmica perquè la gent hi col·labora més. Prioritzarem el contacte directe amb la gent i que puguin aportar idees. A finals d’octubre farem una assemblea oberta per donar comptes del que hem fet i recollir propostes. Estem aquí per escoltar la gent i mirar de millorar el poble. Busquem que la gent es faci seu el poble.

Què faran amb l’escola La Font?
L’edifici s’ha de reparar perquè te degoters i està en molt mal estat, però no podem fer cap actuació perquè hi ha una demanda judicial contra els constructors i fins que no es resolgui no s’hi pot fer res. Preveiem que hi hagi judici abans de final d’any i llavors valorarem quin ús se li dona. És un edifici en una situació privilegiada al mig del poble i l’hem d’aprofitar.

Alguna idea?
Es pot fer des d’una escola bressol a un centre de dia per a gent gran, un local de joventut... Però ho hem de decidir.

Canviaran el sistema de recollida de residus?
Hem demanat un estudi a la Diputació i segons què ens digui sobre el millor mètode, l’aportació dels grups municipals i tenint en compte que el contracte actual té una vigència de dos anys, el que farem és informar la població de totes les propostes i farem una consulta perquè la majoria de la població decideixi.

El POUM que s’acaba de publicar els agrada?
No vam poder intervenir-hi. Té els seus pros i els seus contres. A mesura que vagi passant el temps anirem veient. Potser hauríem fet una altra entrada al poble perquè ara es planteja entre Can Juli i Can Marquès, però també ve obligat per la reserva del quart cinturó.

I el creixement residencial a zones com Can Brustenga?
Hi ha tres grans plans que s’han de desenvolupar i la zona central, a banda i banda de la gasolinera, queda modificada perquè s’hi preveu l’entrada al poble i queda com a centre urbà. Però ara allò són camps i a nosaltres ens agrada més tot el que sigui verd. És un pla que s’ha de desenvolupar i aquí podrem dir-hi la nostra.

I les accions previstes al riu?
Crec que el POUM ha solucionat d’una vegada el problema de les cases del riu.

Com han trobat les finances municipals?
Tenim al dia la comptabilitat; els pagaments estan al dia, però hem de pagar uns crèdits importants. L’any vinent haurem de pagar un milió d’euros d’interessos i amortització, sobre uns vuit milions de pressupost. Hem demanat una auditoria a la Diputació per saber el que tenim actualment a la caixa, els deutes que hi ha i que tothom ho sàpiga.

Els preocupa molt?
És important perquè és alt i perquè l’hem de pagar fins l’any 2020. I ens agradaria més poder destinar aquests diners a arreglar carrers, parcs o jardins i no a pagar deute. El podrem afrontar, però ens penalitza perquè podem fer menys coses.

Faran més retallades?
No. El que s’havia de retallar ja està retallat. No podrem fer grans inversions, sinó accions per tenir un poble endreçat amb el mínim cost. I també negociar els contractes de subministraments perquè surtin el més econòmics possible. Però no retallarem més. Els ciutadans ja han patit prou.

El ple del mes de maig d’enguany va aprovar un acord en què es comprometia a actualitzar els salaris dels treballadors municipals.
No ho trobem malament. Si el treballador es veu ben recompensat, també treballarà més a gust.

Els regidors del govern no tenen sou. Per què?
Han deixat de cobrar una nòmina fixa, però, igual que els regidors de l’oposició, tenen una assignació per assistència a la junta de govern i plens. El que passa és que els regidors del govern cobren un pèl més. Són 120 euros. Així, estalviem 39.000 euros anuals en sous. Només jo tinc dedicació plena.

Com veuen la futura connexió amb la C-17?
Hauria de ser entre Can Magre i la carretera de l’Ametlla, però anirà molt per llarg.

Però tenen un problema amb el trànsit?
Sí. I a més, a l’Ametlla han fet actuacions posant semàfors i molt transport pesant que abans passava per l’Ametlla per anar cap a Bigues ara passa per Santa Eulàlia. No és alarmant, però preocupa.

N’ha parlat amb els alcaldes veïns?
Vam tenir una reunió de la Mancomunitat de la Vall del Tenes i en continuem parlant. A més, nosaltres volem fer la connexió del camí de vianants fins a Lliçà d’Amunt, que ja sortia en el nostre programa i fer el mateix amb el terme de Bigues.

Es poden compartir més serveis a través de la mancomunitat?
Podríem fer com una central de compres per unificar els serveis. I hem de mirar altres temes com l’autobús o instal·lacions esportives. Per exemple, nosaltres tenim els pavellons col·lapsats en determinades hores i potser en altres pobles tenen més disponibilitat.

La vorera a la carretera al revolt de Can Baró ha millorat la seguretat?
Sí, però es una vorera que no porta gaire enlloc i caldria donar-li continuïtat fins a Bigues. Però és un tram llarg i difícil perquè al revolt de Can Franch hi ha un mur a tocar de la carretera. Anirem pas a pas. Començarem connectant amb Lliçà d’Amunt i si més endavant tenim recursos mirarem de connectar l’altra banda.

Canal Set continuarà?
El mantindrem i el potenciarem. És una comunicació directa setmanal dels actes que s’han fet i pocs pobles ho tenen.

Per què han creat un consell social?
És una taula rodona amb presència dels partits i les entitats solidàries com Càritas, Creu Roja o la PAH per determinar protocols d’actuació per ajudar moltes famílies que passen dificultats.

Hi ha moltes persones amb dificultats?
Hi ha gent que no vénen directament, però que els detectem des de les escoles o perquè ens ho diuen els veïns. Hem hagut de fer modificacions de pressupost per destinar més diners a ajudes de menjador, de material escolar... I hem reconduït algunes partides per incloure famílies que havien quedat fora dels ajuts.

Detecten símptomes de recuperació?
S’ha notat un increment en llicències d’obres, sobretot d’obres petites com reformes o construcció de piscines, però l’activitat econòmica en general encara no creix gaire.

Com pensen potenciar l’economia?
La connexió pel Rieral propiciarà que la gent passegi més i beneficiarà el comerç. També continuarem potenciant activitats conjuntes amb Ronçana Comerç Actiu, com la Fira del Pagès, que aquest any l’hem dedicat a la verema. Al polígon de Can Magre encara hi ha naus buides i, per tant, té potencial de creixement, però falta que els inversos s’animin perquè Santa Eulàlia és un poble amb bones comunicacions.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.