Societat

Falten centres terapèutics per a nois infractors

La fiscalia alerta que només hi ha una unitat, amb onze places, a tot Catalunya

La delinqüència juvenil s'estanca

La fiscalia de menors de la demarcació de Barcelona alerta que Catalunya no disposa de cap centre específic per fer complir a joves infractors una mesura d'internament terapèutic per les seves addicions o pel tractament dels seus trastorns mentals greus. El centre Els Til·lers, amb una unitat terapèutica d'onze places, és l'única dotació existent, recorda. També destaca “com a deficient” la mesura de convivència amb grup educatiu “perquè no es pot executar de manera immediata perquè no hi ha recursos”, manifesta en la memòria del 2014, en què la fiscalia va sol·licitar 248 mesures cautelars per a menors infractors.

En data de 23 de setembre del 2015 hi havia un total de 1.893 menors que complien una mesura educativa de Justícia Juvenil i, d'aquests, 16 en internament terapèutic, segons les dades del Departament de Justícia. Pel que fa als recursos que aporta la Generalitat, la fiscalia sí que qualifica de “suficients” els que posa per atendre les mesures d'internament, llibertat vigilada i allunyament. També insisteix, un any més, en el fet que no disposa d'un sistema informàtic eficient per controlar les mesures educatives als menors que han comès un delicte o una falta.

Amb tot, la fiscalia assegura que la delinqüència juvenil s'estanca i es redueix des del 2010. “És sorprenent aquesta disminució, sobretot perquè estem en plena crisi i tot semblaria indicar que el nombre de fets delictius comesos per menors hauria d'augmentar. A més, ara hi ha conductes que es tipifiquen com a delicte i que abans no ho eren, com ara conduir sense llicència”, s'assegura. L'any passat es van imputar 1.989 delictes a menors, mentre que el 2013 van ser-ne 2.481. La majoria dels delictes són: robatoris amb violència (504) i lesions (185), mentre que els homicidis van ser tres. Va baixar el nombre de delictes de violència domèstica (166 casos el 2014 respecte dels 214 del 2013), però va augmentar el de violència de gènere (20 de 12).

Menors inimputables

Per edats, els joves de 17 anys són els que cometen més delictes (1.191 nois), mentre que els de 14 anys són els que menys en fan (526). A més, la fiscalia va registrar 307 denúncies contra menors de 12 i 13 anys com a autors d'un delicte, tot i que assenyala que no es van investigar si eren certes. En ser menors de 14 anys; és a dir, inimputables, van quedar sota la tutela de l'Entitat Pública de Protecció per seguir un programa de responsabilització. La majoria (71 casos) van ser per danys, a banda del maltractament familiar, la violència domèstica (21) i les agressions sexuals (11).

307
menors inimputables,
és a dir de 12 i 13 anys, van cometre un delicte l'any passat. Van passar a Benestar Social.
5
menors són detinguts cada dia
per la policia i després són posats a disposició de la fiscalia. Aquesta és la mitjana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia