Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt
Torrons tot l'any
La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt obre una nova edició amb l'objectiu d'incorporar aquests dos productes a la cuina diària
La cita estrenarà una zona de furgoteques, una ruta gastronòmica pels restaurants de l'Urgell i més ponències i demostracions de cuiners, pastissers i divulgadors
A la Carpa de la Cuita es podrà tastar torró d'Agramunt acabat de fer
Contribuir a fer que els torrons i la xocolata a la pedra es converteixin en ingredients habituals a les cuines durant tot l'any. Aquest és l'objectiu que s'han marcat els organitzadors de la XXVII Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt, que ha obert portes aquest mateix dissabte i que programa activitats fins al 12 d'octubre. En aquest sentit, la cuinera Ada Parellada, que aquest migdia inaugurarà la fira, explicava durant la presentació: “Un producte emocional com el torró mai ha faltat al rebost ni a la cuina de casa meva.” I destacava la importància de saber identificar ràpidament un determinat producte amb el seu territori d'origen, com succeeix amb el torró i la xocolata a la pedra d'Agramunt: “Aquesta associació tan difícil d'aconseguir, la fira se l'ha guanyada des del primer dia, sabent fer pedagogia i fent valer cada producte.” Cal recordar que el torró d'Agramunt té el segell d'indicació geogràfica protegida, que uneix el nom del dolç i la població, un fet que contribueix a donar a conèixer arreu la vila urgellenca, tal com explica Fàtima Puig, regidora de Fires: “Tot i que a Agramunt hi ha altres sectors amb més pes en l'economia local que l'elaboració del torró, la tradició torronaire de la vila s'ha convertit en el principal reclam turístic de la població i, durant la campanya d'hivern, en l'època forta del torró, els visitants es multipliquen.” I és que, a Agramunt, l'ofici de torronaire està documentat des del 1741, tot i que no era un ofici de dedicació plena, sinó un complement de l'activitat principal, que podia ser l'agricultura o altres oficis. Entre les propostes del programa, hi ha la invitació a gaudir del patrimoni d'Agramunt, amb visites a l'Espai Guinovart, el refugi antiaeri de l'església i, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni, també visites guiades a l'espai recuperat recentment de la Cisterna del Convent.
Amb voluntat de divulgar
L'oferta comercial de la fira es concreta en una vuitantena d'expositors als pavellons i 120 parades al carrer. Al pavelló dolç, hi trobarem torronaires, xocolaters, pastisseria i altres expositors del sector; el pavelló agroalimentari concentra l'oferta de vins, cerveses, formatges i productes agroalimentaris de qualitat, i la zona multisectorial inclou la mostra d'oficis antics i l'espai infantil, amb activitats i tallers gastronòmics per a la canalla, entre altres propostes.
Tanmateix, la fira continua potenciant la divulgació gastronòmica amb tastos guiats, demostracions i showcookings a càrrec de cuiners, pastissers i gastrònoms de renom. Així doncs, a l'Espai Degustació es poden tastar vins, cerveses i maridatges amb formatges, i a l'Aula del Gust es podran descobrir diverses maneres d'utilitzar el torró i la xocolata a la pedra a la cuina. Per exemple, el gastrònom Pep Nogué prepararà plats de carn, amanides i aperitius amb torrons i xocolata; Miquel Ristol, de Xocolates Jolonch, repta a unir xocolata i cargols; Jaume Mora, de la fonda Ferré, elaborarà un coulant de foie farcit de licor de torró; Jordi Bordes, de la Pastisseria Santacreu, prepararà torró de Yuzú, i Juanjo Roda, del restaurant Les Moles d'Ulldecona, proposarà un maridatge de xocolata amb formatge de cabra i pa torrat. Així mateix, es presentaran novetats com ara les noves creacions de torrons Vicens, obra d'Albert Adrià, a càrrec de David Gil, que descobrirà el torró dels 15 anys, carrot cake i torró de vermut. També és de visita obligada la Carpa de la Cuita, on es mostra el procés d'elaboració del torró d'Agramunt, “un espai per viure una torroexperiència que només per l'olor ja val la pena visitar i on a més es pot tastar el torró acabat de fer”, recomana Puig. A tots aquests espais, l'actual edició n'afegeix un de nou: l'espai Foodgonetes, un mercat gastronòmada amb una desena de furgoteques de la zona per degustar les diverses especialitats i música en directe. La difusió dels dos productes tindrà continuïtat després de la fira amb la nova ruta gastronòmica pels restaurants més representatius de l'Urgell, que incorporaran a la carta un menú amb el torró i la xocolata a la pedra com a principals protagonistes.